Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Irodalmi kavalkád a kolozsvári városfalaknál – sikeresen zárult a 8. Kolozsvári Ünnepi könyvhét
MÁÉRT - 2018. május 16., szerda 10:38

Vasárnap este zárult az RMDSZ, a Romániai Magyar Könyves Céh és a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által szervezett 8. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét, amelynek idén is a Fogoly utca adott otthont május 10–13. között. A négynapos rendezvényen a hagyományos programok mellett megzenésített irodalmi művekkel, színházi előadásokkal, zenével, könyvbemutatókkal, rengeteg irodalommal és lufi-tekergető bohócokkal találkozhattak a könyv szerelmesei.
Az RMDSZ-nek fontos, hogy mindennapokban is éljen a magyar identitás megerősítésének eszközeivel. Ennek kapcsán Ferencz Blanka, a rendezvény szervezője elmondta: ezt a célt szolgálja a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét is, amelyet egyre színesebb programokkal gazdagítanak évről-évre. Jövőre is megtöltjük élettel a Fogoly utcát – tette hozzá.
H. Szabó Gyula, a könyves céh elnöke örvendetesnek tartja, hogy idén a tavalyinál is hangsúlyosabban sikerült ifjúságot bevonni. „Jó látni, hogy egyre több gyermek látogat ki a Fogoly utcába. Jövőre is az a célunk, hogy még több pedagógust bevonjunk a rendezvény körforgásába” – nyomatékosított.
A Fogoly utcában elhelyezett sátrak és színpad mellett, a szervezők több helyszínen érdekes és változatos programokat kínáltak kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Kovács Ákos Erdélyben mutatta be először 50 Visszaszámlálás című könyvét, a Szindra Társulat Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicaljét hozta el, tematikus slam poetry szórakoztatta a Fogoly utcába látogatókat a Nest előadásában. Piros Ildikó Abigél titkairól mesélt, azaz Szabó Magda írónő életét mutatta be, Bagdy Emőke Boldogság és lelki élet előadása után pedig a kolozsvári színészzenekar, a Loose Neckties Society táncoltatta meg az irodalomkedvelőket. Marosán Csaba színművész Mátyás király udvarába kalauzolta a résztvevőket. Mindezek mellett a Bulgakov Irodalmi Kávéház és Kultúrbisztró számos könyvbemutatónak, valamint az Az E-MIL Méhes György-díjátadónak adott otthont.
További két tárlat is gazdagította a Fogoly utca kulturális kínálatát: a „Jártam a jelenben, éltem a jövőben”, a Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítása, amely Arany János életét, pályáját, költészetét mutatja be fotók, dokumentumok, kéziratok és idézetek sokaságán keresztül, illetve a Kolozsvári kultúra száz éve – participatív kultúrtörténeti kiállítást, amely a kolozsvári művészetre és irodalomra fókuszál, arra, miként látja a kincses város az elmúlt száz év kultúratörténetét, az ehhez kapcsolódó alkotásokat. A tárlat folyamatosan bővül, ezért a szervezők további művészeti alkotásokat várnak a (könyvborítók, festmények, rajzok, szobrok) programiroda@rmdsz.ro e-mail címre.
A 8. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten készült fotósorozat az esemény -oldalán tekinthető meg.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.