Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Újra szól a harang Nagybodolyán
MÁÉRT - 2018. augusztus 9., csütörtök 10:11

A nagybodolyai katolikus templom harangja három éven át volt néma: meghibásodott a működtetését biztosító elektronikus berendezés, melyet most parlamenti képviselőnk támogatásának köszönhetően megjavítottak. Hamarosan a templom bejárati ajtaját is kicserélik a Darázsi járáshoz tartozó kis faluban.
 
 
A Darázstól néhány kilométerre fekvő Nagybodolya Árpád-kori település, nevét először egy 1296-ból származó oklevél említi. Lakosai katolikus vallásúak, Szent Anna tiszteletére szentelt templomuk az egyik legöregebb a környéken.
A templomot a török időkben puskaporos raktárként is használták. Egy 1782-es feljegyzésből kiderül, hogy a szilárd anyagból épített isten házát a régebbi templom helyére építették Savoyai Jenő herceg költségén. Az épületet körülölelő temető bizonyítja, hogy a falunak már a középkorban is volt temploma.
A templomhajóban régen Szent Annának szentelt oltár állt. A 18. század közepén egy újat is készítettek mellé, Szűz Mária tiszteletére. 1782-ben, amikor a toronyépítéshez készültek, a templomnak két harangja volt. A nagyobbik ácsolt haranglábon függött.
A honvédő háború alatt (1991-97) a bodolyaiak templomát szinte teljesen kifosztották. Tornyát is tönkretették. A háború után villamosították a harangozást.
Három évvel ezelőtt egy villámcsapás tönkretette a berendezést, melyet most a HMDK és a nagybodolyaiak összefogásával, Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk támogatásának köszönhetően sikerült helyreállítani.
Gorjanac József, a Darázsi Járási Tanács képviselője lapunknak nyilatkozva elmondta, hálásak parlamenti képviselőnknek, hogy hozzájárulásával rendbe hozták a berendezést, és hogy a munkával elkészültek a nagybodolyai búcsúra, Anna napjára, és újra hívogathatott a templomharang az ünnepi misére.
- Nagybodolya kis falu, a templomba járó hívek száma is alacsony, viszont sokat jelent az embereknek, hogy újra hallhatják a harangot – tudtuk meg Gorjanac Józseftől.
Azt is elmondta, parlamenti képviselőnk segítségével a templom bejárati ajtaját is hamarosan kicserélik. A katolikus magyar településen nincs iskola, óvoda, postahivatal és kocsma sem, és ma már jobbára csak az idősek járnak a falu templomába. Mintegy száz lakosa van, akik mindent megtesznek egyházuk megmaradásáért, magyarságuk ápolásáért.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.