Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Jubileumhoz méltó magyar nap Eszéken
MÁÉRT - 2018. szeptember 14., péntek 11:40

Az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület a hétvégén tartotta meg a 20. Eszéki Magyar Napot, melynek célja most is az, mint a kezdetekben volt: a magyar kultúra és népi hagyományok ápolása és szélesebb körben való megismertetése Eszéken, ahol a lakosság túlnyomó többsége horvát nemzetiségű.  
 
 
A 20. Eszéki Magyar Nap méltó volt a kerek évfordulóhoz, amelyet ezúttal kétnaposra terveztek. Szombaton került sor a kirakodóvásárra, a felvonulásra és kultúrműsorra a város főterén, vasárnap pedig az eszéki magyar iskolaközpontban rendeztek képkiállítást és színielőadást.
Szombat délután magyar zenétől volt hangos az eszéki Ante Starčević tér, a kirakodóvásáron a magyar kultúregyesületek és települések képviselői, termelők kínálták a házi süteményeket, ételeket, kézimunkákat. Az időnként el-eleredő eső sem szegte kedvét senkinek, és lassan megtelt a tér nézelődőkkel is.
A színpadon először a legkisebbek mutatkoztak be; baranyai, szlavóniai és vajdasági magyar gyermektánccsoportok jöttek el idén is.
A színpadi bemutatkozás mellett táncos körmenetben mutatták be díszes népviseletüket a gyermek és felnőtt táncegyüttesek, majd felsorakoztak a színpad előtt.
A város és a régió magyarságának összefogása volt a cél
A magyar napot Magdika Dániel, a Népkör elnöke, Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk, De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul, Dragan Vulin, a megyei közgyűlés elnöke, Decsi István, Pécs alpolgármestere és Gellért Lajos, Budapest XIII. kerültének küldöttje nyitották meg.
- Húsz évvel ezelőtt, az első Eszéki Magyar Nap megszervezésével a város és a régió magyarságának összefogása volt a célunk, illetve hogy bemutassuk a többségi nemzetnek kultúránkat, gasztronómiánkat, és mindent, ami magyarságunkat jellemzi. Akkor még jóval nagyobb létszámban működtek a résztvevő egyesületek, tánccsoportok, mint ma, de bízunk benne, hogy lesz jövője is rendezvényünknek – nyilatkozta lapunknak Magdika Dániel, a program főszervezője.
A kultúrműsor második részét a Népkör kórusa nyitotta meg a pécsi Ércbányász Fúvószenekarral, majd a felnőttek alkotta táncegyüttesek léptek színpadra.
Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője lapunknak úgy nyilatkozott, ha egy rendezvény húsz éven át fennmarad, mint ahogy az eszék-rétfalusi Népköré, ahhoz csak gratulálni tud, és örül annak, hogy Magyarország eszéki főkonzulátusa is felismerte a Magyar Nap jelentőségét, mint ahogy mindazok, akik fellépőként, kiállítóként vagy vendégként jelen vannak az eseményen.
Idén először kétnapos volt a magyar nap
A program vasárnap a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban folytatódott, ahol Hegedűs Pál, Jáger János, Keresztes Árpád, Petrik József és Vidovics Mária horvátországi magyar festők munkáiból nyitottak tárlatot, majd a csúzai Pódium Amatőr Színjátszó Társulat tagjainak tapsolhatott a közönség.
Az eszéki magyar nap az eszéki magyar főkonzulátus Magyar Hét rendezvénysorozatának nyitóprogramja is volt egyben. A rendezvénysorozat keretében még számos programra került sor a héten. Pénteken az Őrületek tornya című vígjátékot mutatják be eszéki Branko Mihaljević Gyermekszínházban, majd a Kopácsi Halásznapokkal zárul az Eszéki Magyar Hét. Az Eszéki Magyar Nap többek között a zágrábi Kisebbségi Tanács és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.