Téka Alapítvány
25 éves a szamosújvári Téka Alapítvány
Nemzeti jelentőségű intézmények - 2018. november 6., kedd 14:20

Idén októberben ünnepelte megalakulásának 25. évfordulóját a Téka.
 
       Az intézmény hivatalos bejegyzése 1993. október 27-én történt meg a dési törvényszéken. Az alapítvány elnöke Balázs-Bécsi Attila és az akkori vezetőség célja az volt, hogy a közművelődés-, közösség- és ifjúságszervezés sajátos eszközeit felhasználva megszervezzék a korszerű értékközvetítést, és a szamosújvári magyarság számára egy élő közösségi teret hozzanak létre.
Az intézmény vezetőjének elmondása szerint az 1989-es változások nem érték teljesen felkészületlenül az erdélyi magyarságot és az ezt követő években országszerte többen lázas és sikeres intézményteremtő és újrateremtő munkába fogtak. Így történt ez Szamosújváron is, ahol a múlt század közepéig több tucat egyesület és társaság szolgálta a polgárok közművelődési, szociális, oktatási és szabadidős igényeit, viszont a kommunista rendszer betiltotta ezek működését. Ennek ellenére megmaradt a város szellemisége, és voltak olyan polgárok, akik tudatosan keresték és vállalták azt a feladatot, hogy mindezt tovább éltessék, fejlesszék. Így alakult meg a Téka Alapítvány.
Kötő József az EMKE (Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület) akkori elnöke az Alapítvány fennállásának 15. évfordulóján kiemelte: „tevékenységetek megkerülhetetlen fejezete lesz az erdélyi magyar közösség 1989 utáni intézménytörténetének.”
Kezdetben a legnagyobb közösségi erőt a Kaláka Néptáncegyüttes jelentette, mely az alapítvány előtt már egy évvel megalakult. Az akkori fiatal táncosok legtöbben most is aktív részesei az intézmény munkájának, akár főállásban, akár önkéntes segítőként. A táncegyüttes azóta is nagy sikerrel működik, ahol most egy újabb generáció talál összetartó közösségre.
A megalakulás után az első jelentősebb mérföldkő a Téka Művelődési Központ létrehozása volt 1995-ben, mely máig nagy sikerrel bonyolítja felmenő rendszerű és alkalmi nagyrendezvényeit, szervezi tanfolyamait, táborait. 2002-ben alapították a Téka Szórványkollégiumot, mely a mezőségi falvakból érkező gyermekeknek ad otthont a tanév során, és tervszerű módon, hosszú távon biztosítja a szórványközösség anyanyelven történő oktatását.
2005-ben indult a Tóvidék program, melynek célja, hogy támogassa a Tóvidék szórványtelepüléseinek modernizációs törekvéseit. Ezt a célt szolgálja a Feketelakon 2006-ban és 2008-ban vásárolt 2 ingatlan, melyek táborközpontként és tájházként működnek, valamint a Szépkenyerűszentmártoni közösségi ház melyet az alapítvány 2010 óta tart fent.
A Téka legnagyobb projektje 2006-ban indult, ekkor határozták el, hogy felépítenek egy iskolát, ugyanis nem volt külön magyar iskola a városban. Az építkezés 2010. szeptember 1-én kezdődött el, majd 2016-ban adták át intézményt.
A Téka akárcsak 25 éve, most is bátran és messzire néz előre. Az alapítvány által felépített iskola az idei tanévtől báró Kemény Zsigmond nevét viselve működik tovább, több mint 450 magyar diákkal. A művelődési központ által szervezett felnőtt és gyermek tanfolyamokon, kézműves foglalkozásokon, néptánc és népzeneoktatáson összesen közel 600-an vesznek részt idén. Szórványkollégiuma 120 bentlakó diáknak ad otthont, így Erdély legnagyobb ilyen jellegű intézményét üzemelteti. Számokkal viszont nem kifejezhető az az odaadó munka és példátlan együttműködés, mely a mindezt lehetővé teszi.
Harangozó Imre a 20. évfordulón így fogalmazott: „A Téka immár iskola, mert utat mutat, miként lehetünk XXI. századi emberek úgy, hogy testünk és lelkünk minden mozdulatával a megtartó és éltető hagyomány vonzáskörében maradunk.”
Paróczi Ákos
Petőfi Sándor ösztöndíjas
Téka Alapítvány

2 csatolt kép
Téka tagokRégi Kaláka
Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.