Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Szakértői csoport vizsgálhatja az anyanyelvű oktatás kihívásait az EU-ban
MÁÉRT - 2018. november 7., szerda 17:44

Navracsics Tiborral, oktatásért, ifjúságért, kultúráért és sportért felelős európai biztossal találkozott az RMDSZ delegációja Helsinkiben. Kelemen Hunor szövetségi elnök, Hegedüs Csilla ügyvezető alelnök és Vincze Lóránt, a FUEN elnöke az aktuálpolitikai helyzetről és a romániai magyar oktatási térben tapasztalható nehézségekről tájékoztatta a biztost.
Amint Navracsics Tibor elmondta, az európai oktatási tér keretében az Európai Bizottságnak fontos célkitűzése, hogy minden európai diák legalább két nyelvet tudjon az iskola elhagyása előtt. Mint hangsúlyozta, törekvésük nemcsak a hivatalos nyelvekre, hanem a kisebbségi nyelvekre is vonatkozik.
A Szövetség küldöttei üdvözölték a Bizottság terveit, ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy sok esetben nincsenek meg sem a tárgyi feltételek, sem a jogi háttér nem létezik ahhoz, hogy a fiatalok az iskolában, vagy iskolán kívül használhassák a kisebbségi nyelveket, vagy anyanyelvükön tanulhassanak, anyanyelvükön férhessenek hozzá a tudáshoz. Éppen ezért, a delegáció tagjai arra kérték a biztost, hogy a jövőben, amikor a bizottság a többnyelvűséggel kapcsolatos politikai prioritásait fogalmazza meg, ne csak a nagy nyelvekre és ne csak a hivatalos nyelvekre koncentráljanak, hanem segítsék elő a kisebbségi nyelvhasználat biztosítását is.
Az európai biztos elmondta, megvizsgálják annak lehetőséget, hogy a jövőben egy nemzetközi szakértőkből álló munkacsoport térképezze fel a kisebbségi nyelvhasználat és az anyanyelven történő oktatás kihívásait, nehézségeit az Európai Unióban.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.