Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Megemlékezések Vukovár ostromának a 27. évfordulóján
MÁÉRT - 2018. november 22., csütörtök 10:13

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) és a Vukovári Magyarok Egyesülete az idei évfordulón is megemlékezett Vukovár város mintegy 5000 áldozattal járó 87 napos ostromáról.
A békés reintegráció (1997) óta Vukovár életében november a város elestére való emlékezés hónapja, de egyúttal a nemzeti büszkeségé is. Ebben a hónapban emlékeznek a város hős védőire, akik a túlerővel szembeszállva életük árán védték hazájukat, otthonukat.
A Vukovári Magyarok Egyesülete minden év november 16-án emlékezik meg a város ostromának magyar áldozatairól a helyi emléktemetőben.
A vukovári magyarokon kívül számos más településről is érkeztek emlékezők. Először Jakumetović Rozália, a Vukovári Magyarok Egyesületének elnöke szólt az egybegyűltekhez. Hangsúlyozta Vukovár védőinek a hősiességét és hazaszeretetét, és felolvasta a város ostroma során elesett 52 magyar áldozat nevét. Ezt követően emlékkoszorúkat helyeztek el a jelenlévők.
A megemlékezésen részt vett többek között Obradović Ena, az eszéki magyar főkonzulátus külgazdasági attaséja, valamint Szendrői László, a zágrábi magyar nagykövetség katonai attaséja.
A megemlékezést a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatta.
 

A HMDK országos elnökségének tagjai is fejet hajtottak

Másnap, november 17-én a HMDK országos elnöksége Vukováron, a helyi Magyarok Otthonában ülésezett. A tanácskozás után a szervezet elnökségének tagjai ellátogattak a város háborús emlékhelyeire. Először a vukovári kórházba mentek, ahol Jakumetović Rozália egykori túlélő vezette körbe őket és mesélte el mindazt, amit 1991-ben átélt a város 87 napos ostroma alatt. Ezt követően az emléktemetőben tisztelegtek a hősök előtt, illetve az ovčarai tömegmészárlás helyszínén.
- Úgy gondolom, nagyon fontos, hogy minden horvátországi magyar megtudja, mi is történt Vukováron 1991 őszén. Ezért is döntöttünk úgy, hogy itt tartjuk meg soros elnökségi ülésünket, mely után bejártuk a város emlékhelyeit - mondta Jankovics Róbert, a HMDK elnöke.
 
Szentlászló védői az emlékezés menetében

Vasárnap Horvátország minden tájáról és a szomszédos országokból is tízezrek érkeztek Vukovárra, hogy a város elestének a 27. évfordulóján tisztelegjenek az áldozatok emléke előtt. A kórháznál tartott megemlékezés után a résztvevők gyalog tették meg a háború áldozatainak emlékét őrző temetőig az öt és fél kilométeres utat, ahol megkoszorúzták az emlékművet. A horvát nemzeti lobogókkal és csapatzászlókkal vonuló tömegben a helyiek és a hozzátartozók mellett ott volt Kolinda Grabar-Kitarović államfő, Gordan Jandroković házelnök és Andrej Plenković miniszterelnök is. A menetben részt vett Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője is, aki Kocsis Lászlóval, Szentlászló védelmének a parancsnokával és Kelemen Dezsővel közösen - aki ugyancsak fegyverrel a kezében harcolt szülőfalujában - rótta le tiszteletét. Az emlékmenetben ott volt Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke, valamint a HMDK központi irodájának munkatársai is.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.