Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
Az EMNT, valamint az EMNP elnökségének közös nyilatkozata „Az Év Bortermelője” díj idei odaítélésének tárgyában
MÁÉRT - 2018. december 7., péntek 23:09

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, valamint az Erdélyi Magyar Néppárt elnöksége örömmel vette tudomásul, hogy a magyar borászat Kossuth-díjáért, „Az Év bortermelője” nevű szakmai elismerésért folyó versenyben első ízben került be az öt jelölt közé a trianoni határokon kívül tevékenykedő borász, Balla Géza, aki jelöltté válását követően rögvest el is nyerte a rangos díjat.
Balla Géza azon túl, hogy a Kárpát-medence legfelkészültebb és legeredményesebb borászainak egyike, tudatosan törekszik arra, hogy fellendítse a legősibb magyar borvidékek egyikének, a már Szent István idején bizonyíthatóan szőlőtermő Ménesnek (Arad-Hegyalja) a boréletét, közösséget szervez, tanácsokat ad, egyetemen tanít. Hangsúlyt fektet a régi magyar fajtákra, köztük a furmintra és a kadarkára, az ebből készített aszújellegű édes bora egy évszázadokra visszatekintő magyar hagyományt elevenít fel. Hazai és nemzetközi borversenyeken elért érmei szinte megszámlálhatatlanok.
Balla Gézát egy példaértékű gesztussal már a kétezres évek elején soraiba fogadta a legjelentősebb szakmai szervezetek közül kettő, a Pannon Bormíves Céh, valamint a Magyar Borakadémia. Ez utóbbi „Az Év Bortermelője” díj idei odaítélésével hitet tett amellett, hogy a Kárpát-medence organikus egység, s a magyar teljesítmény nem kötődik országhatárokhoz. Balla Géza kitüntetése a határokon átívelő magyar nemzetegyesítés nagyívű politikai programjának borszakmai visszaigazolása.
Az EMNT, valamint az EMNP elnöksége ezúton gratulál Balla Gézának a megérdemelt elismeréshez, és kíván neki további sikereket a magyar borászat felvirágoztatásában.

Az EMNT elnöksége nevében
Tőkés László elnök

Az Erdélyi Magyar Néppárt elnökségének nevében
Szilágyi Zsolt elnök

 Budapest, 2018. december 6.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.