Romániai Magyar Demokrata Szövetség
„2030 most kezdődik” – Bemutatták Románia Fenntartható Fejlődési Stratégiáját
MÁÉRT - 2018. december 12., szerda 12:05

A Fenntartható Fejlődés Főosztály szervezésében tegnap került sor Románia Fenntartható Fejlődési Stratégiájának hivatalos bemutatójára. A stratégia magába foglal egy sor ajánlást, amely biztosítja az Agenda 2030 gyakorlatba ültetését Romániában.
„Ezzel a stratégiával vázoljuk azt a keretet, amely Romániának fenntartható jövőt biztosít. Egy éven keresztül dolgoztunk csapatban, és széles körű nyilvános konzultációt szerveztünk, hogy a romániai társadalom igényeinek megfelelő dokumentumot készíthessünk” – mondta a Fenntartható Fejlődés Főosztály koordinátora.
A 2030-ig érvényes Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia három fejezetre oszlik. Az első fejezet bevezetés a fenntartható fejlődés témakörébe és szerepe európai és nemzetközi kontextusban. A második fejezet a 17 fejlődési célt mutatja be a nemzeti sajátosságokhoz alkalmazva, 2030-ig megvalósítandó, világos célokkal. Az utolsó fejezet tartalmazza a javasolt intézményi keretet, amely biztosíthatja a stratégia végrehajtását.
„Fenntartható fejlődést csak az állampolgárok bevonásával lehet elérni. Ezért szükségünk van egy szilárd intézményi keretre. E célból a stratégiában javasoljuk különböző intézmények létrehozását: Tárcaközi Bizottság a Fenntartható Fejlődésért – a miniszterelnök vezetésével, fenntartható fejlődési központok minden egyes érintett intézményben, szakemberekből álló  Fenntartható Fejlődési Tanácsadó Testület, Koalíció a Fenntartható Fejlődésért, a civil társadalom képviselőinek részvételével” – tette hozzá Borbély László.
Dicsérő szavakkal illette a Stratégiát a volt szlovén fejlesztési miniszter, Smerkolj Alenka a nyitó rendezvényen elhangzott beszédében: „gratulálok Romániának, mert a világon az elsők között rendelkezik egy Stratégiával az Agenda 2030 végrehajtására.”
Az eseményen részt vett Graţiela Gavrilescu miniszterelnök-helyettes, parlamenti képviselők, miniszterek, nagykövetek, valamint az akadémiai- és kutatási szféra, a magánszektor és a civil társadalom képviselői. Hozzászólásaikkal támogatásukat fejezték ki Constantin Boştină egyetemi tanár, a gazdaságtudomány doktora és Corneliu Iaţu egyetemi tanár, a Jászvárosi "Alexandru Ioan Cuza" egyetem prorektora.
A Fenntartható Fejlődés fontosságát emelték ki a civil társadalom, az ifjúság és az üzleti szféra szempontjából a további felszólalók is: François Coste, a Francia Kereskedelmi- és Ipari Kamara Romániai elnöke, Anca Ciucă, a Nemkormányzati Szervezetek a Fenntartható Fejlődésért Szövetség alelnöke, valamint Valentin Florea, a romániai ENSZ Ifjúsági Szövetség főtitkára.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.