Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Sikeres évet értékelt az RMDSZ Nőszervezete országos küldöttgyűlésén
MÁÉRT - 2018. december 18., kedd 07:22

138 200. Ennyi erdélyi magyar embernek nyújtott kezet, ennyi erdélyi magyarhoz került közelebb az RMDSZ Nőszervezete, derült ki a december 14 – 15-e között Kolozsváron szervezett VI. Országos Küldöttgyűlésen, amelyen több mint 120-an vettek részt.
„2018 az építkezés, az értékfelmutatás, és az érdekérvényesítés éve volt. Kiemelkedően fontos programunk volt a Sorsfordító nők, amit minden bizonnyal folytatnunk kell, hiszen meg kell mutatnunk azokat az értékteremtő nőket, akiknek munkássága példaértékű közösségünk számára. Ugyanakkor, folytatni szeretnénk az Idősbarát közösséget építünk programunkat, és azokat a partnerségeket, amelyeket kialakítottunk részben az egyházak nőszövetségeivel, részben a romániai politikai pártok nőszervezeteivel, a Kárpát – medencei és az európai néppárti nőszervezetekkel közösen” – összegezte Biró Rozália az RMDSZ Nőszervezetének elnöke. Továbbá, köszönetet mondott azért, hogy annyian dolgoztak azért, hogy közösségünk erősödjön, épüljön, hiszen meggyőződése, hogy csakis ilyen kitartó és önzetlen munkával tudnak továbbra is jövőt biztosítani itthon, Erdélyben. A jövő év kihívásairól beszélve elmondta, hogy két választási kampány is lesz, és mindkettőben az erdélyi magyarságnak az erejét kell felmutatnia. Az európai parlamenti választásokról elmondta, hogy ott kell lenniük, ahol a bennüket érintő döntések megszületnek, és nemcsak részesei, hanem irányítói kell legyenek az európai folyamatoknak. 
A Küldöttgyűlésen részt vett Kelemen Hunor szövetségi elnök is, aki elmondta, hogy a Szövetséget sokszor alakították, amikor megerősítették platformjainkat, amikor az ifjúsági szervezetekkel partnerségbe kezdtek, majd akkor, amikor megfogalmazták azt az igényt, hogy Nőszervezetet alapítsanak.
„A Nőszervezet létrehozásával nem tettünk egyebet, mint ami a világ legtermészetesebb dolga. Az elmúlt időszak azt bizonyítja, hogy rajtatok keresztül eljutottunk olyan kisebb közösségekhez is, ahova a férfiaknak nem sikerült. Ez azt mutatja, hogy jó úton vagyunk, azok a tevékenységek és kezdeményezések, amelyeket a helyi és megyei nőszervezetek országos koordinálással végeznek, sikeresek” – értékelte a küldöttgyűlésen részt vevő nők tevékenységét a szövetségi elnök. Köszönetet mondott mindenkinek, azoknak is, akik szkeptikusak voltak az elején, de idővel belátták a Nőszervezet létjogosultságát: a női kvóta bevezetésekor bár volt ellenállás, ma már előrébb vagyunk, mint akkor – nyomatékosított  „A változás szükséges, sokszor nehéz is. Apróbbnak tűnő, de nagy változásokat esetenként hamar el lehet érni, de amikor a mentalitást kell megváltoztatni, hosszú időre van szükség” – tette hozzá Kelemen Hunor.
A küldöttgyűlésen Rónaszékiné Keresztes Mónika, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa a közössségépítő mozgalmak fontosságára hívta fel a figyelmet, és arra biztatta az egybegyűlteket, hogy továbbra is tegyenek a közösségért, a magyarság megmardásáért, hagyományaink ápolásáért.
Hegedüs Csilla elmondta: azért szeretne indulni az európai parlamenti választásokon, mert úgy gondolja, hogy Európának meg kell tudnia azt, hogy mi zajlik igazából Romániában. „A hatalom próbálja megfélemlíteni polgármestereinket, ingatlanjainkat visszaállamosítják, és állandóan büntetik elöljáróinkat nemzeti szimbólumaink használata miatt” – nyomatékosított. Legfontosabb célkitűzésként az európai kisebbségvédelmi törvény kidolgozását tartja, amely biztosítaná minden őshonos kisebbség számára az egyenlő jogokat, az anyanyelvhasználatot, a jövőt, itthon a fejlődő Erdélyben.
Oltean Csongor a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnöke örömét fejezte ki, amiért az elmúlt időszakban a Nőszervezet és a MIÉRT közösen dolgozhatott: képzéseket szerveztek fiatal nőknek, amelyek az önbizalom erősítéséről, a vezetői készségek fejlesztéséről és a motiváció megerősítéséről szóltak. A MIÉRT és a Nőszervezet viszonya ez által is erősödött, továbbra is közös projektekben gondolkodnak.
2018-ban a Mága Zoltán hegedűművész jótékonysági koncertsorozata és a Kaláka betlehemes turnéja vonzotta a legnagyobb közönséget, de a Mosolygós karácsonyt! és a Húsvéti zsongás nevet viselő programok is családiassá, örömtelivé tették sok magyar család ünnepét. Ugyanakkor, kiemelt figyelmet fordítottak a fiatal lányok képzésére a NŐ az esély! képzéssorozatuk által, ahol 6000 diákot tájékoztattak a nők elleni erőszak következményeiről, súlyosságáról, és több mint 60 sorsfordító nőt díjaztak. Mindemellett közösségépítő tevékenységek voltak a közös főzések, a közös ajándék- és adventi koszorúkészítés, kirándulások és sportolás, a Székelyföldi nők konferenciája, a pedagógus-találkozók is, derült ki a megyei nőszervezetek beszámolójából.
A magyar történelmi egyházak nőszövetségeinek képviselői köszönetüket fejezték ki a Nőszervezet munkájáért, és elmondták, szeretnék folytatni azokat a programokat, amelyeket partnerségben működtetnek.
A Nőszervezet alelnökei egy-egy kiemelt programról számoltak be. Csép Éva Andrea a Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalomról beszélt, amelynek eredményei között a törvénymódosítás, az erdélyi magyar társadalom tájékoztatása és a tudatosítás töltötte be a legnagyobb szerepet. A megvalósítások között kiemelte a  honlap létrejöttét, amely a bántalmazott nőknek és a segíteni vágyóknak nyújt tájékoztatást, illetve azt, hogy már elkezdték létrehozni a bántalmazó nőket védő központokat. Az általa benyújtott törvénymódosításnak köszönhetően bevezették a nőket védő sürgősségi távolságtartási rendeletet, illetve szigorítottak a bántalmazók büntetésén.
Bálint Margit az Európai Néppárt Nőszervezeteiben elért sikerekről beszélt, ahol mindig példaként említik az RMDSZ Nőszervezetét, és amelynek köszönhetően újraválasztották Biró Rozáliát az Európai Néppárt Nőszervezetének alelnökévé.
Bogya Anna a fiatal lányokat célzó NŐ az esély képzésről számolt be, amely során közel száz fiatal nőnek segítettek abban, hogy olyan programokat találjanak ki és valósítsanak meg, amelyek kimondottan róluk és nekik szólnak.
Lőrincz Csilla a nők szerepéről beszélt a fenntartható fejlődésben, és elmondta, hogy az általa vezetett igazgatóság dolgozta ki Románia fenntartható fejlesztési stratégiáját, amelynek lényeges eleme az esélyegyenlőség, a környezettudatosság.
Kovács Irénke a nők nevelésben betöltött szerepéről nyilatkozott, hiszen ez kulcsfontosságú a jövő generációinak a nevelésében: anyaként biztonságot, követendő mintát nyújt gyerekeinek, pedagógusként pedig a szocializálódás útján indítja el őket. A nőket hatalmas erő és kitartás jellemzi, a pillanatnyi sikertelenségek ellenére sem adja fel céljait.
Lőrincz Helga a pedagógusképzés fontosságának adott hangot, és annak, hogy a szórványban mennyire fontos a közösségépítés, amelyben a Nőszervezetnek kiemelten fontos szerepe van.
Major Melinda a Mága jótékonysági koncertsorozatot említette mintaértékűnek, amely által a Nőszervezet 15 000 embernek nyújtott örömöt.
Tudor Veronka a Kárpátokon kívüli Nőszervezetek tevékenységeinek kihívásait ismertette.
Laczikó Enikő államtitkár szerint a kisebbségvédelemben és a kisebbségi jogok érvényesítésében szükség van a női bátorságra, kitartásra, mivel az erdélyi magyarság céljaink elérése érdekében még számos tennivaló van.
Horváth Anna a 90 kongresszusi küldött nevét ismertette, akik az RMDSZ Nőszervezetét az RMDSZ jövő évi kongresszusán fogják képviselni.
A küldöttgyűlés Kádár Magor motivációs előadásával zárult, majd a résztvevők áldott karácsonyt és sikerekben gazdag, boldog új esztendőt kívántak egymásnak és közösségeiknek.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.