Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
HMDK-közgyűlés Kiskőszegen: eredményekről és gyarapodásról számoltak be
MÁÉRT - 2019. január 3., csütörtök 11:27

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) rendes évi közgyűlésére december 15-én a Duna-parti Kiskőszegen (Batina) került sor. A szervezet vezetői beszámoltak a 2017-es és 2018-as eredményekről és ismertették a 2019-es terveket, valamint – a tavalyi hat új szervezet felvétele után – további három új tagszervezet felvételéről is döntöttek.
 
A HMDK évi közgyűlésének a nemrégiben felújított és átadott kiskőszegi kultúrotthon adott otthont. Elsőként Jankovics Róbert, az országos szervezet elnöke, a horvátországi magyarság parlamenti képviselője értékelte a mögöttünk hagyott évet, amely szavai szerint párját ritkítja a horvátországi magyarság szempontjából.
- A 2018-as évet történelminek is nevezhetjük a horvátországi magyarság szempontjából. Közösségünknek ilyen mértékű, mindenre kiterjedő támogatásban még sosem volt része sem Magyarországról, sem Zágrábból. Számos közösségi, iskolai és egyházi épületet sikerült felújítanunk vagy megépítetnünk, valamint az olyan régóta kitűzött célok megvalósításához is közel kerültünk, mint például az új médiaközpontunk, az eszéki magyar iskolaközpont kollégiuma, vagy az új óvodaépület Kopácson. A beruházások mellett a politika szintjén is hatalmas elismerésben részesült szervezetünk, hiszen a legkiemelkedőbb állami tisztségeket viselő vezetők is ellátogattak hozzánk: Andrej Plenković horvát kormányfő, Kövér László magyar parlamenti elnök és Gordan Jandroković horvát házelnök. Mind a HMDK, mind a magam számára megtiszteltetés, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úrral is tárgyalhattam, aki ígéretet tett, hogy hamarosan ellátogat hozzánk - mondta Jankovics Róbert beszámolójában, hozzátéve, úgy véli, hogy 2018, a magyar érdekvédelmi és érdekképviseleti szervezet megalakulása utáni 25., jubileumi esztendő mindenképp piros betűkkel fog szerepelni a horvátországi magyar közösség történetében.
Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke is szólt az egybegyűltekhez. Őt Pálinkás Krisztián, a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fórumának irodavezetője követte. Jakab Sándor, az Economica Hungarica Alapítvány kuratóriumának elnöke méltatta a 2018-ban elért eredményeket, a horvátországi magyar gazdáknak juttatott támogatásokat. A hozzászólók a HMDK Gazdakör tevékenységéről, rendezvényeiről is beszéltek.      
A beszámolók után a közgyűlés szavazott három új szervezet felvételéről.
A közgyűlésen részt vett és felszólalt Pirityiné Szabó Judit, Magyarország nemzetpolitikai államtitkárságának a főosztályvezetője, De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul, valamint Bokor Béla, a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány (Pécs) kuratóriumának elnöke is, aki a kuratórium legmagasabb, „A nemzetért” elnevezésű kitüntetését adományozta a HMDK-nak.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.