Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A gyarapodás és az építkezés éve volt 2018 is
MÁÉRT - 2019. január 10., csütörtök 09:21

- Magyar közösségünk érdekében kifejtett munkánk egyértelmű elismerését jelenti, hogy 2018-ban mind a horvát, mind a magyar miniszterelnök kitüntetett figyelmét élvezhettük. Andrej Plenković volt az első horvát kormányfő, aki egy magyar érdekvédelmi szervezethez ellátogatott, ennek köszönhetően a legmagasabb szintű figyelemben részesültek projektjeink, beruházásaink. Megtisztelő volt számomra, hogy Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke fogadott az Országházban és tájékoztathattam őt a horvátországi magyarság helyzetével összefüggő aktuális kérdésekről. Áttekintettük a magyar kormányzati segítséggel a HMDK vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiája keretében megvalósult támogatások helyzetét, és egyeztettünk az újabb fejlesztési tervekről is - mondta Jankovics Róbert, aki hozzátette azt is, mindez garancia arra, hogy a nagyarányú horvát és magyar állami támogatásokra a jövőben is számíthatunk.
- A tavalyi évben is sorra valósultak meg a többmilliós beruházások a magyarságunk számára fontos egyesületekben, intézményekben: elkészült a laskói általános iskola tornaterme, megújult a kiskőszegi és a kórógyi művelődési ház, tovább szépült a dályhegyi kultúrotthon, a pélmonostori Magyar Otthon és a laskói Ifjúsági Otthon környéke is, valamint felépült a médiaközpontunk is Bellyén, amelynek a földszinti része egyben a helyi HMDK-alapszervezet székhelye lesz. Közösségi épületek újultak meg Baranyában és Nyugat-Szlavóniában is több helyen: Sepsén a HMDK-alapszervezet székháza, Újbezdánaban a kultúregyesület székhelye, Kopácson a pedagógusfórum által működtetett ifjúsági központ, Nagypiszanicán az ottani magyar közösség székháza. Hatalmas eredmény, hogy letettük az eszéki magyar iskolaközpont kollégiumának az alapkövét. Közel egymillió kúnás beruházások valósultak meg a magyarságunk számára fontos szakrális épületeken is, a legnagyobb összeg Várdarócra jutott, így visszanyerte 61 évvel ezelőtti impozáns alakját a református templom toronysisakja – sorolta elégedetten a tavaly megvalósult legjelentősebb fejlesztéseket parlamenti képviselőnk.
- A horvátországi magyar szervezetek támogatására szánt összeg a tavalyi évben ismét nőtt, mi vagyunk az egyetlen kisebbség, amelynek 2017-ben és 2018-ban is emelkedett a támogatása, és most már megközelíti a 4 millió kúnás „lélektani” határt – fejtette ki Jankovics Róbert.
Mint mondta, jelentős előrelépés történt a két ország kapcsolatában is, több kétoldalú találkozóra is sor került az elmúlt 12 hónap során, ezek közül a legjelentősebb Orbán Viktor zágrábi útja, hiszen a magyar kormányfő hét év után látogatott el Horvátországba.
- Meghatározó fontosságú, hogy magyar közösségünk nevében jelen lehettem a két ország közötti legmagasabb szintű tárgyalásokon is – szögezte le Jankovics.
Jankovics kiemelte azt is, a magyar kormánynak köszönhetően soha nem látott lehetőségek állnak most is a horvátországi magyarság rendelkezésére. Mint mondta, már eddig is sokat köszönhettünk anyaországunk kormányának, Orbán Viktor miniszterelnöknek.
Tavaly is sikeres volt a HMDK gazdaságfejlesztési stratégiája általi gazdaságélénkítési program, melynek keretében a 2018-ra biztosított 500 millió forintos keretből 164 családi gazdaság/vállalkozás kapott támogatást, és újabb milliós támogatásokra számíthatunk idén is. Több mint 300 magyar gazda és vállalkozó kapott támogatást eddig ezen a programon keresztül.
Évértékelő nyilatkozatában elmondta azt is, hogy parlamenti képviselővé választása óta sikerült korrekt együttműködést kialakítania a horvát kormány tagjaival, így a horvátországi magyarokat érintő ügyek folyamatos intézése mellett mindent megtett azért is, hogy a magyarlakta járások és városok vezetőinek is segítsen falvaink és városaink aktuális problémáinak a megoldásában. Itt a kopácsi új óvoda építését említette, erre a célra jelentős támogatást eszközölt ki a Bellyei járás számára, valamint többek között sikerült a zágrábi Ady Kör székhelyproblémáját is megoldania.
Véleménye szerint az, hogy a horvát és a magyar kormány is partnerként kezel bennünket, abban is megnyilvánult, hogy több rendezvényünket, megemlékezésünket is megtisztelték jelenlétükkel rangos politikusok, például Potápi Árpád János, Németh Zsolt, Miro Kovač, Tomo Medved. A HMDK díszüléssel ünnepelte megalakulása 25. évfordulóját, amelyen Kövér László és Gordan Jandroković magyar, illetve horvát házelnök, valamint rangos Kárpát-medencei magyar politikusok, minisztériumi és önkormányzati tisztségviselők is részt vettek.
- És mindez olyan körülményeket teremtett, hogy most már az is „normális”, hogy horvátországi magyarok olyan magas tisztségekbe kerülhetnek, mint például Csapó Nándor, a pedagógusfórum elnöke, akit kineveztek a zágrábi Oktatási és Tudományos Minisztérium nemzetiségi főosztályának az élére. Korábban pedig dr. Szántó Tibort választották be a Horvát Szábor egészségyügyi bizottságába – emlékeztetett Jankovics.
- És ami ugyancsak mérföldkő: a horvát honvédő háborúban a magyarság jelentős szerepet vállalt, számos nemzettársunk az életét adta a szabadságért, így nem meglepő, hogy immár második éve vesz részt a szentlászlói megemlékezésen Tomo Medved, a horvát honvédők minisztere – mondta a képviselő.
- Szervezeteink tagjai a tavalyi évben is jelentős munkát végeztek. Hagyományőrző rendezvényekből, programokból és különféle fellépésekből most is volt bőven. Mindezt én működési feltételeik biztosításával igyekeztem megköszönni. Köszönet továbbá munkatársaimnak is, akik lankadatlan odaadással dolgozták velem végig az elmúlt időszakot – mondta a HMDK-elnök.
- Mindezek után elmondhatom, hogy a 2018-as év az építkezések és a gyarapodás éve volt. Bízom abban, hogy az előttünk álló év is hasonlóan eredményes lesz, és folytatni fogjuk az érdekvédelmi munkát az élet minden területén, a horvátországi és az egyetemes magyarság javára és szolgálatára. Kívánok mindannyiunknak sok sikert, bort, búzát, békességet az új esztendőben! – fejezte be évértékelő nyilatkozatát Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.