Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Húszéves a kopácsi Arany János Kultúregyesület
MÁÉRT - 2019. január 10., csütörtök 09:21

Idén ünnepli újjáalakulása 20. évfordulóját a kopácsi Arany János Kultúregyesület. Ennek jegyében több programmal készülnek, melyekről Varga Józseffel, az egyesület elnökével beszélgettünk, aki az eltelt két évtizedről is mesélt nekünk.
 
 
A mai kopácsi Arany János Kultúregyesület elődje az 1950-es években alakult meg. Működésének, csakúgy mint most, a falu kultúrotthona adott helyet. Kezdetben a színjátszás volt az egyesület fő profilja, még ma is őrzi néhány fénykép a valamikori nagyszerű szereplések emlékét.
Az egyesület 1991-ben, a háború kitörésekor megszűnt létezni. 1999-ben indították újra a kopácsi magyarság művelődési életének a megszervezése céljából. Első elnöke Karakas Anna volt, őt Kettős László, majd Varga József követte, aki tíz éve vezeti az egyesületet.
2008 óta működik a Kuruttyoló Békák nevet viselő gyermektánccsoportja, amely elsősorban kopácsi gyermekjátékokat és táncokat ad elő. A tánccsoport sokat fejlődött, évente nemcsak otthoni fellépéseken, hanem több településen is bizonyítanak. Heti rendszerességgel tartanak próbákat, 20 gyerek jár a csoportba.
A kultúregyesület felnőtt tagjai az Alfalusi Vegyes Karban szerepelnek, amely a laskói és kopácsi énekkarból állt össze, s amely tavaly ünnepelte 20. évfordulóját.
Az Arany János KE keretei között alakult meg 2005-ben a Kopácsi Alkalmi Zenekar. Eleinte nemzeti ünnepeink alkalmából állt össze, innen származik a névválasztás is. Később már nemcsak ünnepi rendezvényeken léptek föl, hanem bálokban és más eseményeken is zenéltek és zenélnek ma is.
A kultúregyesület tehát minden korosztályt magába foglal, ma több mint 70 felnőtt tagja van.
 
Megannyi programjuk közül a gyerektáborra a legbüszkébbek
A kezdetektől fogva társszervezője, illetve egyszer főszervezője volt régiónk legnagyobb rendezvényének, a Kopácsi Halásznapoknak, és hat évvel ezelőtt hozta tető alá az első lecsófesztivált, amely azóta is nagy népszerűségnek örvend, minden évben több és több csapat vállalkozik a gasztronómiai versenyen való részvételre.
Egyik EU-projektjét a magyarországi Kozármislennyel közösen valósította meg 2012-ben – a Kobak nevet viselő gyerekprogram-sorozat egy évig tartott kopácsi, illetve kozármislenyi helyszíneken.
Amire az egyesület tagjai a legbüszkébbek, és amit a legszívesebben szerveznek, az a kopácsi napközis gyerektábor, amelyen minden évben legalább ötven gyerek vesz részt.
- Nincs nagyobb öröm számunkra, mint a legkisebbeknek adni, velük megismertetni múltunkat, kézműves foglalkozásokra tanítani őket. Az is fontos, hogy táboraink során megismertetjük őket szülőfalunk nevezetességeivel – tudtuk meg Varga Józseftől.
Ezek a legfontosabb rendezvényeik, de számos más programot is – irodalmi esteket, színházi előadásokat, kirándulásokat – valósítottak már meg a húsz év alatt.
Különböző nyertes pályázatoknak köszönhetően javításokat végeztettek falujuk kultúrotthonán, felújították többek között a színpadot és a könyvtárat is, amelyet új könyvekkel is gazdagítottak.
A kultúregyesület a HMDK tagszervezeteként működik, fő támogatója a zágrábi Kisebbségi Tanács, jó a kapcsolata a Bellyei járással, a kopácsi HMDK-alapszervezettel és a falu más egyesületeivel, intézményeivel – minden tevékenységet, amely a falu fejlődését szolgálja, közösen visznek véghez.
Kapcsolatot épített ki az erdélyi Torja településsel, a magyarországi Kistarcsa, Gádoros és Kulcs településekkel, illetve más magyarországi, felvidéki és vajdasági közösségekkel is jó viszonyt ápol.
 
Programok az évforduló jegyében
Varga Józseftől megtudtuk, idén olyan rendezvényekkel bővítenék programjaikat, amelyek kötődnek az egyesület újjálaakulásának 20. évfordulójához.
- A Halásznapok és a Lecsófesztivál programjához is csatolnánk valamilyen évfordulós programot, illetve egy külön eseményt tervezünk őszre, mégpedig egy kiállítást, amely fényképeken keresztül mutatná be az elmúlt húsz év munkáját. A tárlatot rövid műsorral és fogadással kötnénk egybe – mondta el lapunknak az egyesület elnöke.
Ezen kívül felújítanák a gyerektánccsoport népviseletét, olyan ruhákat varratnának, amelyeket kopácsi népi motívumok díszítenek majd. Új koreográfiát is tanítanának a kis táncosoknak, emellett helyi népdalokkal, gyermekjátékokkal ismertetnék meg őket. Ezek egyik célja – mondja József –, hogy vendégszerepléseik programja szülőfalujuk népi kultúráján alapuljon, illetve hogy átadják a jövő generációinak is az elődeiktől kapott örökséget. (ti)

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.