Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Winkler Gyula: több uniós forrást az önkormányzatoknak
MÁÉRT - 2019. január 31., csütörtök 18:25

Csökkenteni kell a bürokráciát és több uniós forrást kell juttatni az önkormányzatoknak, mert az így megvalósított fejlesztések valóban az emberek jólétét szolgálják, hangzott el azon a megbeszélésén, amelyen a dévai helyi önkormányzat célkitűzéseiről, uniós programjainak menetéről egyeztetett Pogocsán Ferdinánd alpolgármester, Máté Márta főtanfelügyelő-helyettes, helyi tanácsos, Széll Lőrincz, az MKT elnöke és Winkler Gyula EP-képviselő.
„Az EU kohéziós politikája pótolhatatlan fejlesztési forrásokat biztosít az önkormányzatoknak. Ugyanakkor csökkenteni kell a bürokráciát és több uniós forrást kell juttatni az önkormányzatainknak. Több mint tíz évvel az uniós csatlakozás után az önkormányzatok bebizonyították, az általuk megvalósított európai projektek valóban az emberek jólétét szolgálják, településeket modernizáltak, infrastruktúrát fejlesztettek az uniós forrásokból, hatékonyan használva fel a megpályázott európai pénzeket” – fejtette ki Winkler Gyula EP-képviselő, aki rámutatott, hogy a számokat megvizsgálva egyértelműen látszik, a központosítás akadályozza a leginkább az uniós források felhasználását.
„Az Európai Bizottság lehetőséget ad az ágazati operatív programok forrásainak átcsoportosítására. Ezt Románia az előző költségvetési ciklusban nem használta ki, holott olyan lehetőség, amellyel megelőzhető lett volna, hogy 2 milliárd eurót végérvényesen elveszítsen, többek között a két legközpontosítottabb operatív program, a közlekedési és a környezeti ágazati programok alulteljesítése miatt.  Az RMDSZ szorgalmazza, hogy a kormány minél hamarabb irányítson át 2 milliárd eurót a Regionális Operatív Programhoz a Nagy-infrastruktúra Programból (POIM), hogy az önkormányzataink több fejlesztést tudjanak megvalósítani. A POIM esetében már látszik, hogy kudarcra van ítélve, ugyanis a legfrissebb adatok szerint a rendelkezésére álló pénzkeret alig 53 százalékát szerződtették le, így nyilvánvalóan hasonló helyzetbe kerülünk, mint hét évvel ezelőtt. Ha a kormány most időben lép, és a Regionális Operatív Program, a leghatékonyabb ágazati program többletforrást kap, akkor azt az önkormányzatok a közösség javára tudják fordítani” – magyarázta az EP-képviselő.
Déva számára fontosak az uniós források, hangsúlyozta Pogocsán Ferdinánd, Déva RMDSZ-es alpolgármestere, aki elmondta, vannak már eredményeik, de növelni szeretnék az uniós pályázatok arányát. „Tavaly 12 tömbházat és 3 iskolát újítottunk fel uniós pályázatokból, 21 millió euró értékben zajlottak munkálatok. Ami a magyar közösségnek különösen fontos hír, hogy nyert a belső vár felújításáról szóló projektünk, reméljük, nyáron neki is kezdhetünk. A munkálatok értéke 5 millió euró, várhatóan 3-4 év alatt befejezzük. Elbírálás alatt van még egy iskolafelújítást célzó projektünk, de több, kisebb pályázatunk is van, összesen 16,5 millió euró értékben. A város történelmi központjának felújítását célzó pályázatainkat most fogjuk benyújtani, 56 millió eurót szeretnénk elnyerni. Ezek mind olyan fejlesztések, amelyek az itt élők mindennapjait szolgálják, de a turizmusnak is előnyére válik” – ismertette az alpolgármester.
Máté Márta, Hunyad megyei főtanfelügyelő-helyettes, az RMDSZ helyi tanácsosa arra hívta fel a figyelmet, hogy még mindig nincs 2019-es állami költségvetést, holott törvény szerint decemberben kellett volna elfogadni. A késés Déván is bizonytalanságot szül nemcsak a fejlesztések terén, hanem a város közigazgatásában, így az iskolák működésében is.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.