Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Székelyföld markáns regionális identitással rendelkező térsége Európának
MÁÉRT - 2019. február 1., péntek 21:20

„A regionális identitások gazdagítják Európát, nem gyengítik, Székelyföld pedig egy markáns regionális identitással rendelkező térsége Európának” – hangsúlyozta csütörtökön Sepsiszentgyörgyön Navracsics Tibor, kultúráért, oktatásért, ifjúságpolitikáért és sportügyekért felelős uniós biztos Sepsiszentgyörgyön, a Székely Nemzeti Múzeumban. Emlékeztetett: 2018 a kulturális örökség európai éve volt, amely hivatalosan lezárult ugyan, de szeretnék azokat a programokat a továbbiakban is folytatni, amelyek megjeleníthetik a helyi, regionális közösségek kulturális értékeit, amelyek lényegében Európát erősítik.
Az Európai Bizottság tisztségviselője az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnökének, Hegedüs Csillának a meghívására érkezett háromnapos erdélyi látogatásra. Az uniós biztossal, Tamás Sándorral, Kovászna Megye Tanácsának elnökével és Antal Árpáddal, Sepsiszentgyörgy polgármesterével közösen tartott sajtótájékoztatójukon Hegedüs Csilla elmondta: azért hívta meg a biztost Erdélybe, hogy a helyszínen is tájékozódhasson arról, hogy uniós támogatásokból milyen helyreállítások, fejlesztések valósulhattak meg, tőle pedig információt kaphassunk arról, milyen változások várhatók, hogyan alakulhatnak azok a programok, amelyek Erdély fejlődéséhez hozzájárulhatnak. Másrészt, az önkormányzati vezetőinkkel való találkozások révén „láttatni akarjuk azt is, hogy korántsem igaz, amit Románia minden nemzetközi fórumon állít, éspedig, hogy példaértékűen rendezte a kisebbségek helyzetét, miközben ingatlanainkat visszaállamosítják, nemzeti szimbólumaink, anyanyelvünk használatát korlátozzák. El szeretnénk mondani gondjainkat, a közösséget érő kihívásokat, hogy közösen megoldást találhassunk ezekre” – emelte ki Hegedüs Csilla. A politikus tudatta azt is, hogy európai parlamenti képviselőként kitűzött célja lenne az, hogy ötéves mandátuma alatt minden egyes uniós biztost meghívjon Erdélybe, hogy konkrét tájékoztatást kapjanak a legkülönbözőbb kérdésekről.
Navracsics Tibor felhívta a figyelmet arra is, hogy az a tény, hogy a Székely Nemzeti Múzeumot is uniós projekt segítségével újíthatják fel, abba az uniós irányelvbe illeszkedik, amely a régiók Európájának fejlesztését célozza.
Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere kiemelte, jelenleg nincs jobb politikai struktúra, mint az Európai Unió, viszont sok tekintetben szükség van korrekcióra. „Bízunk benne, hogy az európai parlamenti választásokat követően az új összetételű Európai Parlament és Európai Bizottság több lehetőséget fog számunkra megnyitni az őshonos kisebbségek jogainak védelmét illetően, hiszen mi, itt Székelyföldön azt várjuk el, hogy a számos fontos európai kérdés mellett a kisebbségi jogok érvényesítése is napirenden legyen. Jelenleg az EU lesöpör minden ehhez kötődő témát, arra hivatkozva, hogy ez nem tartozik hatáskörébe” – hívta fel a figyelmet Antal Árpád, aki szerint a mostani helyzetben különösen fontos az erdélyi magyarság európai jelenléte, érdekérvényesítése. „Meg kell várnunk a Brexit-folyamat végét, hiszen a britek kilépésével akár a szerződés is újratárgyalható lenne; nem mindegy, hogy a magyar közösség álláspontja milyen hangsúllyal lesz jelen az EP-ben” – emelte ki.
Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke ismertette a székelység reprezentatív intézményének felújítására vonatkozó pályázatot, ugyanis európai uniós forrásból újítják fel a Székely Nemzeti Múzeumot, a projekt értéke 4,9 millió euró. „A gond az, hogy a romániai jogszabályok dzsungele miatt több mint hatszáz napja zajlik a közbeszerzési folyamat, a kivitelezési terv elkészítésére és magára a kivitelezésre is keresnek szakembert, előbb külön, majd a két tételt összevonva most már hatodszorra hirdettünk licitet. A-kategóriás műemlékről van szó, amelynek munkálatait csak olyanok végezhetik, akiknek erre minisztériumi engedélyük van, és országszerte kevés a műemlékfelújításra szakosodott vállalkozás. Mi, a megyei önkormányzatnál vállaljuk, hogy kipótoljuk a megnövekedett költségeket, újraszámolva a gazdasági-műszaki mutatókat hiszen, azóta a minimálbér is megnövekedett” – hangsúlyozta a tanácselnök, újságírói kérdésre válaszolva, leszögezte, a múzeum felújítására mindenképpen sor kerül.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.