Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Vincze Loránt: az európai kisebbségvédelmi törvény nemzeti ügy, amely felülírja a párt- és egyéni érdeket
MÁÉRT - 2019. március 23., szombat 15:36

„A május 26-i választás tétje az, hogy többségbe kerülnek-e az Európai Parlamentben azok, akik ragaszkodnak értékeinkhez, gyökereinkhez, kereszténységünkhöz, akik számára nemcsak a többségi jelenti az európai kultúrát, hanem az őshonos közösségek által teremtett értékek is. Számunkra az a fontos, hogy tudjuk hozni azt a támogatást, amellyel biztosítani tudjuk ezt a többséget” – mondta el Vincze Loránt szombaton, Göcsön, a Romániai Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom kongresszusán, amelynek egyben alelnöki tisztségét is betölti. Bennünk, erdélyi magyarokban megvan az erő ennek az eléréséhez, és a Minority SafePack kampányában is tapasztaltuk, hogy a Kárpát-medencei összefogás hatalmas hívószó – tette hozzá.
Az RMDSZ EP-jelöltje kifejtette: az európai kisebbségvédelmi törvény kiharcolása nemzeti ügy, amely felülír párt- és egyéni érdekeket. Ezt a munkát más nem tudja elvégezni helyettünk, hiszen mi tudjuk, mi a fontos közösségünk számára, és az elmúlt időszakban azt is bizonyítottuk, hogy másokat is meg tudunk győzni: szövetségeseket találtunk – utalt az európai kisebbségvédelmi kezdeményezés sikeres kampányára. Kifejtette: az igazi tét az, hogy a magyar ügyet meg tudjuk-e jeleníteni súlyának megfelelően Európában, és nem az, hogy az RMDSZ bejut-e, hogy Winkler Gyula, Vincze Loránt, vagy Hegedüs Csilla ott lesz-e az EP-ben.
„Nem adhatjuk meg a román diplomáciának, az úgynevezett nemzeti érdeknek azt az elégtételt, hogy nem visszük tovább az európai kisebbségvédelmi törvényért folytatott erőfeszítést. Nem hagyhatjuk, hogy Rare? Bogdan, Traian Băsescu vagy Dacian Ciolo? beszéljen modellértékű kisebbségvédelemről, a közösségünk helyzetéről; az erdélyi magyar képviselőknek kell felhívniuk a figyelmet a valódi helyzetre” – fogalmazott a FUEN-elnöke, az RMDSZ EP-képviselőjelöltje.
A kongresszuson, amelyen újráválasztották a mozgalom élére Kelemen Kálmánt, részt vett Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke, Erdei-Dolóczki István, Vass Levente, Biró Zsolt, Fejér László Ödön képviselők és Derzsi Ákos szenátor.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.