Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Átadták az új médiaközpontunkat
MÁÉRT - 2019. május 2., csütörtök 11:16

Ünnepélyes keretek között került sor a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége új médiaházának az átadására a drávaszögi Bellyén. A mintegy 2,8 millió kúnából, a horvát kormány támogatásából épült, korszerűen felszerelt háromszintes médiaközpont első emeletén az Új Magyar Képes Újság és a Drávatáj szerkesztősége, valamint egy új stúdió kapott helyet, a legfelsőbb szinten egy konferenciaterem van, a földszinten pedig a HMDK bellyei alapszervezetének a közösségi helyisége.
 
A magyar és a horvát nemzeti színeket tartalmazó szalagok átvágásával kezdődött az ünnepség. A helyiségek megtekintése után az emeleten levő konferenciateremben folytatódott a program.
Jankovics Róbert, a HMDK elnöke médiaház-avató beszédének az elején felidézte, hogy az Új Magyar Képes Újság 1996. április 11-étől jelenik meg. Külön köszöntötte Kovács Irén nyugalmazott újságírót, aki a 23 évvel ezelőtti szerkesztőség tagja volt, valamint Kriják Krisztinát, aki 15 éven keresztül dolgozott a lapnál, 8 évet főszerkesztőként, jelenleg pedig az MTI horvátországi tudósítója.
- A horvátországi magyar média rögös utat járt be az elmúlt két évtizedben, a sokéves albérlet után végre méltó körülményeket, a lehető legjobb feltételeket biztosíthatjuk médiumainknak, ahol továbbra is szakszerűen és lelkiismeretesen végezhetik felelősségteljes munkájukat – mondta Jankovics Róbert, aki hozzátette azt is, hogy idén további átadóünnepségekre is sor kerül majd.
Kalmár Ferenc, a magyar-horvát kisebbségi vegyes bizottság magyar társelnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a médiaház a vegyes bizottság ajánlásával, a horvát kormány támogatásával jött létre. A hat szomszédos ország vegyes bizottságai közül a horvát-magyar a leghatékonyabb, és itt tudnak konkrét eredményeket felmutatni. „Az elmúlt két évben - Magyarországon és Horvátországban egyaránt - több eredmény született, többet értek el, mint az előző tízben” - szögezte le. Valamint nyomatékosította, hogy a vállalások megvalósulásában hatalmas szerepe volt Jankovics Róbertnek, parlamenti képviselőnknek. Jankovics Róbert meghatározó szerepét Milan Bošnjak, a vegyes bizottság horvát társelnök-helyettese is elismerte. „Örülünk annak, hogy erősödik a magyar közösség, és hogy ápolhatják anyanyelvüket, kultúrájukat, és anyanyelvű tájékoztatással is rendelkeznek”- mondta.
Elismerően szólt a HMDK magyar közösség érdekében végzett munkájáról és a megvalósított beruházásokról Vladimir Bilek, a Horvát Szábor kisebbségi frakciójának elnöke és Alen Tahiri, a horvát kormány Emberi Jogi és Kisebbségi Hivatalának az igazgatója is.
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédében azt hangsúlyozta, hogy az erős magyar közösséghez nemcsak az oktatási, kulturális és politikai intézményrendszer tartozik hozzá, hanem az erős, önálló média is. –„A média ugyanis nem csak arról szól, hogy a legfrissebb hírekkel lássa el a közösséget, a média maga közösséget formál azok között, akik olvassák, nézik vagy hallgatják” - hangoztatta.
- Ezért tartjuk kiemelten fontosnak a szerepét, mondta, hozzátéve: a közösség éltető erő, és amíg a Magyarország határain kívül élő magyar közösség magyarul tud szólni, addig van jövő. Az államtitkár megköszönte a horvátországi magyar médiában dolgozó újságírók munkáját is. Szavai szerint az elmúlt években jelen voltak a Kárpát-medencei hírek gyártásában és közvetítésében, valamint a horvát média felé is kapcsolatot jelentettek.
Az átadóünnepség végén megköszönték Micheli Tündének, lapunk jelenlegi főszerkesztőjének a 20 éves munkáját, amelyet a lap munkatársaként végzett.
A jelentős eseményen részt vett még többek között Magyar József, Magyarország zágrábi nagykövete, De Blasio Antonio, Magyarország eszéki főkonzulja, Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője, Csapó Nándor, a zágrábi Oktatási és Tudományos Minisztérium nemzetiségi főosztályának vezetője és Palizs-Tóth Hajnalka, az Economica Hungarica Alapítvány igazgatója.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.