Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Megalakultak az első kisebbségi önkormányzatok
MÁÉRT - 2019. május 24., péntek 09:24

A május 5-én lezajlott kisebbségi önkormányzati választásokon a HMDK történelmi sikert ért el. A szervezetnek országos szinten a képviselői helyek 85%-át sikerült megszereznie, Eszék-Baranya megyében a 96%-át, a 38 önkormányzatból 33-at a HMDK vezet.  Az első két kisebbségi önkormányzat Pélmonostoron és Eszéken alakult meg.
Hétfő délután a pélmonostori városháza tanácstermében tartotta meg alakuló ülését a kisváros magyar kisebbségi önkormányzata. A 15 tagú testületbe 10 HMDK-s képviselő jutott be. A pélmonostori magyarok körében soha nem volt ilyen magas a részvételi arány a választáson, ami azt is mutatja, hogy milyen nagy volt az elégedetlenség az eddigi kisebbségi önkormányzat munkájával kapcsolatban.
Az alakuló ülésen megjelent mind a 15 képviselő, akik ellenjelölt nélkül, egyhangúlag megválasztották Kovács Ferencet (HMDK) a testület elnökévé, Szloboda Tibort (HMDK) pedig alelnöknek.
- Mindenekelőtt szeretném megköszönni a választóknak a hatalmas bizalmat, ígérem, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk a helyi magyarságért. Első dolgunk adminisztratív jellegű lesz, átnézzük, mit hagytak ránk elődeink, és csak ezt követően tudunk tervezni - mondta Kovács Ferenc, a pélmonostori magyar kisebbségi önkormányzat frissen megválasztott elnöke.
Eszéken is megtartották az alakuló ülést
Egy nappal a pélmonostori ülés után, kedden az eszéki városházán is megalakult a helyi magyar kisebbségi önkormányzat. A 15 tagú tanácsba (önkormányzatba) a Népkör és a HMDK közös listájáról került be az összes képviselő. A tanács elnöke dr. Szántó Tibor (HMDK) lett, alelnöke pedig Magdika Dániel (Népkör).
- Számunkra a választás egyik legfontosabb üzenete az, hogy végre sikerült az eszéki magyarság megosztottságát megszüntetni, hiszen a HMDK és a Népkör közös listát állított. Bízom benne, hogy az együttműködés a jövőben is folytatódik, hiszen összefogva többet tudunk tenni a közösségünkért - mondta dr. Szántó Tibor, az önkormányzat frissen megválasztott elnöke.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.