Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Magyar kultúrest Vinkovciban
MÁÉRT - 2019. június 17., hétfő 13:37

A Vinkovcei Magyar Kultúregyesület szombaton tartotta meg 8. Magyar Estjét. A rendezvény célja, hogy alkalmat biztosítson magyar egyesületeinknek a találkozásra, illetve a magyar kultúra és hagyományok bemutatására Vinkovciban.
A szlavóniai kisvárosban a Vinkovcei Magyar Kultúregyesület 2012-es megalakulása óta dolgozik azon, hogy összetartsa az itt élő magyarságot, közösséggé kovácsolja azt. Vegyes kart működtet, amelynek évente számos vendégszereplése van országszerte és Magyarországon, részt vesz a város által szervezett rendezvényeken, és saját programjai is vannak. Megemlékeznek nemzeti és vallási ünnepeinkről, kiállításokat, irodalmi esteket szerveznek, legnagyobb rendezvényük pedig a magyar kultúrest, melyre szlavóniai és baranyai kultúregyesületeket hívnak fellépni.
Eddigi gyakorlatukhoz híven az idei, sorrendben 8. magyar estet is a Joza Ivakić Városi Színházban tartották.  Ács Rudolf, a Vinkovcei Magyar Kultúregyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Gabriel Šokičić, Vinkovci polgármester-helyettese, Jadranka Golubić, Vukovár-Szerém megye képviselője és Jakumetović Rozália, a Vukovár-Szerém megyei magyar kisebbségi önkormányzat elnöke szóltak a vendégekhez. Elismerésüket fejezték ki a vinkovcei magyar egyesület tevékenysége iránt, amellyel összefogja a város magyarságát, őrzi nemzetünk hagyományait és kultúráját, és követíti azt a többségi nemzet felé. Az eseményen jelen volt Prosszer Horvatin Szanella, a HMDK titkára is.
A felszólalók után a fellépők következtek a színpadon: a vinkovcei egyesület Aranykalász népdalköre és a szentlászlói Rozmaring egyesület kórusa népdalcsokrokat adott elő, az újbezdáni művelődési egyesület előadóitól pedig néhány, tamburával kísért magyar nótát hallhatott a közönség, illetve az újbezdáni színjátszók is előadtak néhány humoros jelenetet.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.