Romániai Magyar Demokrata Szövetség
RMDSZ: a június 6-i események miatt megszavaztuk a bizalmatlansági indítványt
MÁÉRT - 2019. június 19., szerda 12:27

„A bizalmatlansági indítvány egy olyan eszköz a mindenkori parlament kezében, amely által megvonja a bizalmat az épp aktuális kormánytól. Az elmúlt időszakban a jelenlegi kormány intézkedéseinek hiánya olyan etnikai feszültségekhez vezetett, amelyek az 1990-ben zajló marosvásárhelyi eseményekre emlékeztettek mindannyiunkat. Azt követően, hogy májusban már felbontottuk a parlamenti együttműködést a kormánykoalíciót alkotó pártokkal az Úzvölgyében törvénytelenül kihelyezett betonkeresztek miatt, az RMDSZ ma a június 6-i események, valamint a kisebbségekkel szemben alkalmazott kettős mérce miatt szavazza meg a bizalmatlansági indítványt” – mutatott rá Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a bizalmatlansági indítvány parlamenti vitáján.
Korodi Attila beszédében kiemelte: „június 6. a romániai demokrácia fekete napja, az a nap, amikor bebizonyosodott, hogy a kormány, illetve az alárendeltségében levő intézmények nem vették komolyan és nem előzték meg a konfliktust, holott mindannyian tisztában voltak és vannak a törvénytelenségek sorozatával. Elfogadhatatlan, hogy az ország törvényeit csak bizonyos állampolgárokkal szemben alkalmazzák, mint ahogyan az is, hogy kettős mércével illetik a kisebbségeket az országban.” Hozzátette, hogy az RMDSZ nem érti, hogy a védelmi minisztérium miért csak az elmúlt héten jelentette be, hogy összehívja Magyarország és Románia illetékes bizottságait ez ügyben, holott a törvények és a két ország között megkötött katonai temetőkre vonatkozó megállapodás tisztán és világosan leszögezi, hogy bármilyen módosítást eszközöl valamelyik ország egy haditemetőnek nyilvánított területen, az nem történhet a másik fél beleegyezése nélkül. Továbbá az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője rámutatott arra is, hogy amennyiben a védelmi tárca nem 6 nappal ezelőtt, hanem két hónappal korábban teszi közzé azokat az információkat, amelyek tisztázzák, hogy a dormánfalviak által kihelyezett 52 betonkereszt jogosultsága téves és félrevezető retorikán alapul, akkor a június 6-i események nem történtek volna meg.
A Hargita megyei törvényhozó továbbá plénumi beszédében hangsúlyozta: a magyar közösség tiszteletet, törvény előtti egyenlőséget, a kulturális értékek megőrzését, anyanyelven való tanulást, gazdasági fejlődést és nem utolsó sorban, erős önkormányzatokat akar. Korodi Attila a bizalmatlansági indítvány plénumi vitája alatt a párbeszéd fontosságára, az Úzvölgyében kialakult helyzet korrekt megközelítésére, valamint a románok és magyarok közötti tiszteletre hívta fel a figyelmet.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.