Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Könyvbemutatók Fiumében
MÁÉRT - 2019. június 21., péntek 09:38

Két magyar vonatkozású könyv bemutatójára is sor került a közelmúltban a tengermelléki városban, tudtuk meg Viola Évától, a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesülete elnökétől. Szervezetük székházában mutatták be a zalaegerszegi Mihovics József „Azok a szép napok – Tamo, tamo da putujem“ című könyvét, továbbá Pelles Márton és Zsigmond Gábor A fiumei magyar kereskedelmi tengerészet története - 1868-1918 című kötet bemutatóját is nermég tartották.
 
A fiumei HMDK-alapszervezet tagjai számára mindig kiemelkedően fontos volt a magyar nyelv és kultúra ápolása. Legutóbbi programjuk egy könyvbemutató volt, Mihovics József: Azok a szép napok – Tamo tamo, da putujem című könyvét mutatták be székházukban. A kétnyelvű kiadvány útirajzokat, esszéket, tárcákat, újságcikkeket, riportokat tartalmaz magyar és horvát nyelven.
- A kiadványban külön fejezet jutott az útirajzoknak. Terjedelmesebb írást tartalmaz Fiuméről-Rijekáról, természetesen számos magyar vonatkozása van, továbbá Isztriáról, Abbáziáról, Zára környékéről is olvashatunk benne – mondta el lapunknak a könyvről Viola Éva, a fiumei HMDK-egyesület elnök asszonya.
A könyvbemutatót Milan Zagorac rijekai író moderálta.
Ezenkívül még egy magyar könyvbemutatóra került sor a tengermelléki városban, Pelles Mártonnak és Zsigmond Gábornak A fiumei magyar kereskedelmi tengerészet története - 1868-1918 című kötetét az egykori Kormányzói Palotában mutatták be. A rendezvényt az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (Budapest) támogatta. A kétnyelvű (magyar, angol), reprezentatív kivitelű könyv nemcsak a hajózás története, hanem a magyar történelem iránt érdeklődőknek, továbbá a hasznos és szép ajándékkönyvet keresőknek is ajánlott.
Viola Éva lapunknak azt is elmondta, egyesületük tagjai nemrég elköszöntek Seremet Sándortól, aki a Petőfi Sándor Program keretében kilenc hónapon át segítette munkájukat.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.