Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A HMDK Gazdakör borászai Kolozsváron
MÁÉRT - 2019. június 26., szerda 13:49

A karancsi Szabó, valamint a csúzai Kováts pincészetek képviselték a HMDK Gazdakörét és a drávaszögi magyar borászokat Kolozsváron (Erdély), a Kincses Pince – Kárpát-medencei Gasztronómiai Találkozón.
 
 
A kolozsvári gasztronómiai fesztivál célja az volt, hogy megismertesse közönségével a Kárpát-medence sokszínű borkultúráját, emellett lehetőséget nyújtott arra is, hogy az anyaországi és külhoni borászok tapasztalatot cseréljenek és találkozhassanak egymással, illetve fogyasztóikkal.
Az agrártárca fontosnak tartja a Kárpát-medencei történelmi magyar borvidékek fejlesztését, melyek sajátos ökológiai adottságaiknak köszönhetően egyedi ízvilágú, csodálatos borok termelését teszik lehetővé – hangsúlyozta Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára Kolozsváron, a rendezvény megnyitóján.
A helyettes államtitkár üdvözölte, hogy a Kárpát-medence valamennyi magyarlakta területéről érkeztek borászok a rendezvényre. Mint fogalmazott, ezáltal az egy nemzetben gondolkodás, az anyaországi és a határon túli magyar borászok közti párbeszéd tovább erősödik.
A találkozón, amelynek Kolozsvár történelmi-emblematikus vendéglátóhelye, a Bulgakov irodalmi kávéház adott otthont, csaknem ötven kiállító mutatta be borait, valamint kézműves termékeit.
A HMDK Gazdakörét, valamint a drávaszögi magyar borászokat a karancsi Szabó pincészet – Szabó Attila, gazdakörünk elnöke és Szabó Julianna –, valamint a csúzai Kováts borászat – Kováts István és Kováts Zsuzsanna – képviselték. A drávaszögi magyar bortermelők helyzetéről Szabó Attila tartott előadást a rendezvényen. Lapunknak nyilatkozva elmondta, mindkét pincészetünk bemutatta borait a kolozsvári rendezvényen, s a helyiek nagy érdeklődést mutattak a drávaszögi termékek iránt. Hasznos előadásokon vettek részt, és kapcsolatépítésre is jó volt ez az alkalom. A szakmai programokon kívül gazdakörünk tagjai megismerhették Kincses Kolozsvár belvárosát egyfajta történelmi séta keretében.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.