Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A Jézus Szíve-ünnep összehozza a darázsi magyarokat
MÁÉRT - 2019. július 4., csütörtök 13:52

A Darázs-Hercegmárok Hagyományőrző Egyesület és a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége szervezésében magyar nyelvű szentmisére és ünnepi fogadásra került sor Darázson a Jézus Szíve-ünnep alkalmából múlt pénteken.
A Jézus Szíve nevet viseli Darázson a Báni-hegy északi oldalán található katolikus templom, amely fontos szerepet tölt be a helyi magyarság életében. Jézus Szíve ünnepét IX. Piusz pápa terjesztette ki az egész egyházra. Jézus szívének a tisztelete dogmatikailag a Szentíráson alapul: Jézus kereszten átszúrt szíve a megváltó szeretet szimbóluma. Ünnepe mindig az úrnap nyolcadát követő péntek, ami az egyházi év utolsó változó ünnepe, melynek napján évek óta magyar nyelvű misét tartanak Darázson. Az idei szentmisét Andrási Gyula plébános celebrálta.
Gebl Mária lapunknak nyilatkozva elmondta, Jézus Szíve napját rendszeresen megünneplik Darázson, ez az itt élő magyarok számára a legfontosabb közösségi esemény, melyre minden évben sokan összegyűlnek. A templom padsoraiban idén sem csak a darázsiak foglaltak helyet, hanem a környékbeli településekről is érkeztek résztvevők.
- Régebben havi rendszerességgel volt magyar mise Darázson, most viszont csak Jézus Szíve napján kerül rá sor a templomunkban, ezért is fontos számunkra ez a nap - mondta Gebl Mária darázsi lakos.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.