Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Tíz éve találkoznak a Daróc nevű települések
MÁÉRT - 2019. augusztus 1., csütörtök 11:25

A kezdeményező település, a magyarországi Tibolddaróc adott otthont a Kárpát-medencei Darócok találkozójának, az összejöveteleket 2012 óta tartják meg rendszeresen a Daróc elő- vagy utótaggal rendelkező települések képviselői.
 
Tíz évvel ezelőtt egy lelkes tibolddaróci csapat elindult, hogy felkutassa a Kárpát-medence összes Daróc nevű települését. A csapat hosszú utat járt be, melynek során sok-sok ismeretség, barátság kötődött, és amelynek az eredménye egy Kárpát-medencei szintű tájékozottság lett.
A Kárpát-medencei Darócok első találkozóját a kezdeményező Tibolddaróc település 2009-ben szervezte meg, majd pár év kihagyás után 2012-ben az akkor 800 éves fennállását ünneplő drávaszögi Várdarócon tartották meg a rendezvényt. Azóta rendszeresen találkoznak egymással a daróciak, minden vendéglátó település tartalmas programmal készül, a találkozókat pedig kopjafaavatással koronázzák meg.
A Daróc települések Eger közelében, a Bükk lábánál fekvő Tibolddarócon tartott találkozóján többek között felavatták a kopjafás emlékművet, amely a háromnapos programmal együtt méltóképen reprezentálta az elszakított országrészeken maradt testvértelepülések egységre törekvéseit, s a határokon átívelő egymás iránti szeretet és tisztelet erejét. A találkozó mottója: „Amíg élünk s meghalunk, mi egy vérből valók vagyunk…” Ezt a vezérmotívumot vésték az emlékmű hátoldalára is.
A rendezvényen a fő hangsúly ismét az ismerkedésen, a kapcsolatépítésen volt, kötetlen beszélgetések révén tovább ápolták a korábbi találkozókon kialakult személyes, baráti kapcsolataikat.
- Elismeréssel és köszönettel tartozunk annak a lelkes tibolddaróci csapatnak, amely néhány éve elindult, hogy „felkutassa” a Kárpát-medence összes Daróc nevű települését, amelyből aztán egy határokon átívelő, összetartozást jelképező testvértelepülési kapcsolat alakult ki – mondta Micheli Zsolt, a várdaróci küldöttség vezetője.
Ezúttal is elégedetten zárták az eseményt azzal a reménnyel, hogy jövőre a felvidéki Panyidarócon ismét találkoznak. Várdaróc pedig 2021-ben ad otthont az eseménynek.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.