Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Közel száz gyerek nyaralt a Balatonon
MÁÉRT - 2019. augusztus 29., csütörtök 16:55

Idén is a Balaton-parti Zánkán nyaralhattak a horvátországi magyar gyerekek, közel száz magyar általános iskolás üdült az Erzsébet-táborban a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) szervezésében.
 
A Káli-medence festői környezetében, Tihany és Badacsony között helyezkedik el a Zánkai Erzsébet-tábor. A több mint 100 hektáros komplexum saját balatoni partszakasszal, hatalmas zöldterülettel, sportpályákkal és számos programmal várja a táborozókat.
Az Erzsébet-tábor célja, hogy minél több gyereknek biztosítson egy élményekben gazdag hetet. A résztvevők sok-sok hasznos és érdekes programon vehetnek részt, melyeknek köszönhetően sok új jártasságra is szert tehetnek.
A HMDK az Erzsébet-program keretében idén is ebbe a táborba vitte üdülni a horvátországi magyar gyerekeket augusztus közepén. 
Horvátországból, a Drávaszög és Szlavónia területéről idén közel száz általános iskolás üdült Zánkán.
A vörösmarti, csúzai, hercegszőlősi, sepsei, laskói, várdaróci, kopácsi, bellyei, eszéki, pélmonostori, šećeranai (Cukorgyár), kácsfalusi, dárdai, kórógyi, szentlászlói, erdődi és beraki gyerekekre 12 kísérő vigyázott.

A tábor résztvevői rengeteg tevékenység közül válogathattak
A kísérők igyekeztek úgy összeállítani a programot, hogy a gyerekek minél több tevékenységet kipróbálhassanak, hogy élményekkel gazdagodva gondoljanak vissza az itt töltött napokra.
- Vízi kalandparkban voltunk, kipróbáltuk a lézerharcot, a középkori kardvívást, az íjászkodást, sétahajóztunk, kézműveskedtünk, hogy csak a legizgalmasabbakat említsem, és persze mindemellett
szabad programokra is jutott idő, amikor strandoltunk és nagyokat sétáltunk. Nagy élmény volt számunkra az augusztus 20-i zenés tűzijáték, és a focitorna is, melyről az alsós csapatunk aranyéremmel tért haza – nyilatkozta Molnár Zsuzsanna.
Hozzátette, először volt kísérőként Zánkán, korábban még gyerekként táborozott itt ő is. Úgy látja, hatalmas változások történtek az eltelt másfél évtized alatt. Míg akkor strandolással és röplabdázással töltötték az időt, ma temérdek program áll a táborozók rendelkezésére. Pozitív tapasztalat volt számára a kísérői munka is.
- Rengeteg programon volt alkalmunk részt venni, amelyek felnőtt fejjel is érdekesek voltak. A gyerekeinkre nem lehet panaszunk, a többi csoportot nézve jól viselkedtek, hallgattak ránk, vigyáztak egymásra, így nem is történt semmi baj – tette hozzá a kopácsi kísérő.
Prosszer Horvatin Szanella, a HMDK titkára lapunknak nyilatkozva elmondta, az Erzsébet-tábor idén is a HMDK segítségét kérte, toborozzanak gyerekeket Zánkára.
- Elsősorban a tánccsoportjainkba járó fiatalokat invitáltuk, akik ápolják az anyanyelvet, a magyar kultúrát, de jutott hely másoknak is, így a legtöbb magyar településről voltak résztvevők – nyilatkozta  Szanella.
Ezúton is köszönetét fejezi ki a kísérőknek, hogy vállalták a feladatot, és elmondta, örül, hogy ismét ilyen szépszámú horvátországi résztvevője volt a tábornak. (ti)

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.