Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Daruváriak és pakráciak az ország legnagyobb kisebbségi szemléjén
MÁÉRT - 2019. augusztus 29., csütörtök 16:56

Gazdag, sokszínű kultúrát őriznek a Horvátországban élő nemzetiségek, amelyet az ország legnagyobb kisebbségi szemléjén, Lipovljaniban évről évre népes közönség előtt mutathatnak be. Magyarságunkat a pakráci és daruvári magyarok közössége képviselte a találkozón.
 
A szervezők úgy vélik, hogy a kisebbségi jogok érvényesítése szempontjából nagyon fontos szerepe van a közmédiának, ezért ezzel kapcsolatban egy kerekasztal-beszélgetést is tartottak. Bevezetőt Aleksandar Tolnauer, a zágrábi országos hatókörű Kisebbségi Tanács elnöke mondott, majd sorra szólaltak föl mások is, akik egyetértettek Tolnauerrel abban, hogy a kisebbségek továbbra sem kapnak elég teret a közmédiában.
A HMDK-s egyesületek rendszeresen részt vesznek a szemlén, ahol idén is a gasztronómiai ízelítőt a pakráci és daruvári magyar közösség tagjai készítették.
A Daruvári Magyarok Közösségének elnöke elmondta, nagy elismerés számukra, hogy évről évre részt vehetnek egy ilyen jelentős eseményen.
A háromnapos rendezvény a kisebbségi kultúra, hagyományok és gasztronómia bemutatása mellett különböző sporteseményeknek, gazdasági találkozóknak, megbeszéléseknek, tudományos tanácskozásoknak is helyet adott.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.