Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Tovább szépülnek, épülnek közösségi tereink
MÁÉRT - 2019. szeptember 12., csütörtök 09:59

Befejeződött a várdaróci tájház udvarának felújítása, a templomkerítés építésével is jól haladnak, és hamarosan elkezdődnek a laskói múzeumépületen is a munkálatok.
  Magyar szervezeteink nagyarányú, évtizedek óta nem látott anyagi támogatásban részesültek az elmúlt két évben, és folyamatosak az építkezések a magyarok lakta településeken. Rendszeresen számolhatunk be újabb felújításról, illetve új épületek létrejöttéről, így évente több, a magyar közösségek, szervezeteink számára fontos objektum átadására kerül sor.
Várdaróc: a templom és az egykori iskola Fontos településtörténeti pillanat részesei lehettünk tavaly november 28-án, amikor daruval a helyére emelték a 15 méter magas új toronysisakot, ezzel visszanyerte korábbi, hatvan évvel ezelőtti impozáns formáját a várdaróci református templom. A zágrábi Kulturális Minisztérium Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk közbenjárásának köszönhetően 420 ezer kúnával támogatta az új toronysüveg elkészítését. Idén pedig további 300 ezer kúnából folytatódhat a felújítás, jelenleg a templom kerítésén dolgoznak. A templom közelében lévő romos épületből tájházzá alakított egykori iskolaépületen a megnyitó óta is folyamatosan dolgoznak. Ahhoz, hogy az épület ne csak tájházként funkcionáljon, hanem rendezvényeket, összejöveteleket is lehessen itt szervezni, szükség volt a mellékhelyiségek, mosdók kialakítására is, ezek 2016-ban készültek el a magyar nemzetpolitikai államtitkárság támogatásával és a HMDK saját forrásainak felhasználásával. A napokban pedig befejeződött az udvar felújítása is. - Aki pár évvel ezelőtt járt az egykori iskolaépületben, állíthatom, hogy ma rá se ismerne, hiszen hatalmas változáson ment keresztül. Igazán büszkék vagyunk erre az épületre, amely méltó helye múltunk értékeinek. A belső kiállítóterek mellett az udvar egyes részeit is kültéri kiállítóhellyé alakítjuk. Számos tervünk van még, de már eddig is büszkén mutattuk meg másoknak, és a következő időszakra is több csoport jelentkezett be – mondta Micheli Zsolt, a Várdaróc Magyar Kultúregyesület elnöke.

1 csatolt kép
Várdaróci templom
Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.