Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Minden eddigi rekordot megdöntött az idei kopácsi halásznapok látogatottsága
MÁÉRT - 2019. szeptember 19., csütörtök 10:57
A hétvégén „a
víz melletti falu” volt a világ közepe – idén is több ezer látogatót vonzott
Kopácsra a halpaprikás, a csíptetős ponty, a kirakodóvásár, a népi kultúra és
persze a koncertek. Az esemény fénypontja a Republik együttes koncertje volt
vasárnap este.
Szeptember 14-én és 15-én 21. alkalommal került sor a
Kopácsi Halásznapokra. Rendkívüli alkalom ez a kopácsiaknak és a
környékbelieknek, hogy megmutassák magukat a távolabbról érkezőknek,
felvillantva múltjukat és betekintést engedve jelenükbe. Eszék-Baranya
megyéből, de az egész régióból is Kopácsra özönlenek ilyenkor az emberek, hogy
jól érezzék magukat vidékünk legnagyobb gasztro-kulturális fesztiválján, melyet
az ártéri halászat és a hozzá kapcsolódó gasztronómia ihletett.
Az Árpád-kori magyar halászfalu lakosai közel ezer éven
át jól megéltek a halászatból.
Dr. Lábadi Károly a Kopács, a víz melletti falu című
munkájában így ír a múlt századok halászatáról: „A tökéletes természet- és
helyismeret, a folyamatosság, a tapasztalatok állandósult továbbadása lehetővé
tette a faluban olyan halászati technika és szerszámkészlet meghonosodását,
amely a maga nemében a legeredményesebb.“
A negyvenes évek elején még hatvan személy űzte a
halászmesterséget Kopácson. Az egyházi jegyzőkönyv tartalmaz egy régi, érdekes
feljegyzést, mely szerint 1821. december 10-től húsvétig olyan bőséges volt a
halfogás, hogy a bevételt rézpénzben az uraság hat ökre húzta Bellyétől
Kopácsig.
Ahogy a Kopácsi-rét vizei is állandóan változtak, úgy
napjainkra a település élete is átalakult. A halászatnak akkor szakadt vége,
amikor a hetvenes években rezervátummá nyilvánították a Kopácsi-rétet, így
tilossá vált az addig megélhetést biztosító tevékenység. Ma az emberek többsége
kertészkedéssel foglalkozik, és a falu kapcsán a kopácsi paprika és paradicsom
jut leggyakrabban az emberek eszébe.
A halászat emlékét még őrzik a helyiek, tulajdonképpen az
volt a halásznapok egyik célja, hogy emléket állítsanak falujuk
halászhagyományainak, bemutassák gasztronómiai világát.
- Azt hiszem, a Halásznapok nagyban hozzájárult ahhoz,
hogy ma már mindenki ismeri falunk halászmúltját és gasztronómiáját, nemcsak a
régiónkban, hanem szélesebb körben is, hiszen rendezvényünk mára országos
hírűvé vált – nyilatkozta lapunknak Farahó Zsolt, a kopácsi HMDK-alapszervezet
vezetője, a rendezvény egyik szervezője.
A
Halásznapok közösségi összefogás eredménye
A falu összes civil egyesülete – a Szarvas
vadásztársaság, az Arany János Kultúregyesület, a HMDK-alapszervezet, a tűzoltó-egyesület
– részt vesz a szervezésében, szükség is van mindenkire, hiszen egy olyan
méretű fesztiválról van szó, amelyen két napon át hömpölyög a tömeg. Az egész
megyéből, Eszékről, Szlavóniából, Magyarországról, a Vajdaságból és messzebbről
is érkeznek ilyenkor Kopácsra, több ezer ember fordul meg a rendezvényen, és ha
már a számokról van szó, az idein száznál is több kiállító standolt.
Süteményeket, dísztárgyakat, mézet, bort, fűszerpaprikát, kürtőskalácsot és
egyebeket kínáltak.
Szinte állandó volt a zsúfoltság a vadásztársaság
hatalmas sátra alatt, a szakácsok és segítőik folyamatosan készítették a csíptetős
pontyot, a halpaprikást, de más tájjellegű ételek is szerepeltek a kínálatban. A
szervezők becslései szerint több mint nyolc tonna hal fogyott az idei
rendezvényen.
A
nyitóbeszédekben a szervezők munkáját méltatták
A színpadon a kultúrműsor előtt került sor a hivatalos
megnyitóra, melyen Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője,
Snježana Brzica idegenforgalmi miniszterhelyettes, Ivan Anušić, Eszék-Baranya
megye zsupánja és Željko Cickaj, a Bellyei járás elöljárója köszöntötték a
látogatókat. Gratuláltak a szervezőknek, elismerésüket fejezték ki, hogy ilyen
színvonalas, nagyszerű munkát végeztek most is, mint ahogy az elmúlt húsz évben
is.
Jankovics Róbert köszönetet mondott a zágrábi Kisebbségi
Tanácsnak, amely az előző évhez képest megduplázta az idei Halásznapok
támogatását, és ő is a kopácsiak munkáját dicsérte.
- Minden tiszteletem a kopácsiaké, hiszen hatalmas
csapatmunka áll a rendezvény megvalósítása mögött. Külön is köszönöm azoknak a
munkáját, akik ezt a rendezvényt elindították 1998-ban, a háborús sebekből
gyógyulni kezdő Horvát-Baranyában. Mára bebizonyosodott, hogy akkor sikerült
rátapintaniuk, mi az, amiről híres lehet a falu – nyilatkozta lapunknak
Jankovics Róbert, hozzátéve, a szervezők feladata az, hogy megőrizzék ezt a magas
színvonalat, amely nemcsak a kopácsi hagyományokat, hanem a magyar kultúra
egészét is prezentálja a többségi nemzet felé.
Jelen volt az eseményen többek között Gárdos Béla eszéki
konzul is.
A nyitóbeszédek után kezdetét vette a kultúrműsor - az
Alfalusi Ifjúsági Tánccsoport, valamint a dályhegyi, kiskőszegi, csúzai,
szentlászlói egyesületeink népi tánccsoportjai mellett magyarországi és
vajdasági együttesek is színpadra léptek.
A Halásznapok vasárnapja hagyományosan a
halpaprikásfőző-verseny jegyében telik. Ezen a napon is rengeteg ember sétált a
standok között, a színpadon pedig szinte folyamatosan élőzene szólt. Idén is
több mint ötven csapat nevezett be a főzőversenyre. A főzőversennyel nem ért
véget a Halásznapok, hiszen a kirakodóvásár egész nap várta a látogatókat, és a
szakácsok is estig sütöttek-főztek, hogy kiszolgálják a vendégeket.
Az idei Halásznapokra a magyarországi Republik együttes
tette fel a koronát. Fergeteges hangulatot varázsolt Kopácsra a ’90-es évek
legendás magyar rockzenekara, melynek slágerei magyarságunk körében is
kedveltek. Énekelte is hangosan a koncert közönsége a Szállj el, kismadár és A
67-es út című dalokat vasárnap este, az esemény minden résztvevő számára nagy
élmény volt.
Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat
Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013 © Minden jog fenntartva.
|