Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Minden eddigi rekordot megdöntött az idei kopácsi halásznapok látogatottsága
MÁÉRT - 2019. szeptember 19., csütörtök 10:57

A hétvégén „a víz melletti falu” volt a világ közepe – idén is több ezer látogatót vonzott Kopácsra a halpaprikás, a csíptetős ponty, a kirakodóvásár, a népi kultúra és persze a koncertek. Az esemény fénypontja a Republik együttes koncertje volt vasárnap este.
Szeptember 14-én és 15-én 21. alkalommal került sor a Kopácsi Halásznapokra. Rendkívüli alkalom ez a kopácsiaknak és a környékbelieknek, hogy megmutassák magukat a távolabbról érkezőknek, felvillantva múltjukat és betekintést engedve jelenükbe. Eszék-Baranya megyéből, de az egész régióból is Kopácsra özönlenek ilyenkor az emberek, hogy jól érezzék magukat vidékünk legnagyobb gasztro-kulturális fesztiválján, melyet az ártéri halászat és a hozzá kapcsolódó gasztronómia ihletett.
Az Árpád-kori magyar halászfalu lakosai közel ezer éven át jól megéltek a halászatból.
Dr. Lábadi Károly a Kopács, a víz melletti falu című munkájában így ír a múlt századok halászatáról: „A tökéletes természet- és helyismeret, a folyamatosság, a tapasztalatok állandósult továbbadása lehetővé tette a faluban olyan halászati technika és szerszámkészlet meghonosodását, amely a maga nemében a legeredményesebb.“
A negyvenes évek elején még hatvan személy űzte a halászmesterséget Kopácson. Az egyházi jegyzőkönyv tartalmaz egy régi, érdekes feljegyzést, mely szerint 1821. december 10-től húsvétig olyan bőséges volt a halfogás, hogy a bevételt rézpénzben az uraság hat ökre húzta Bellyétől Kopácsig.
Ahogy a Kopácsi-rét vizei is állandóan változtak, úgy napjainkra a település élete is átalakult. A halászatnak akkor szakadt vége, amikor a hetvenes években rezervátummá nyilvánították a Kopácsi-rétet, így tilossá vált az addig megélhetést biztosító tevékenység. Ma az emberek többsége kertészkedéssel foglalkozik, és a falu kapcsán a kopácsi paprika és paradicsom jut leggyakrabban az emberek eszébe.
A halászat emlékét még őrzik a helyiek, tulajdonképpen az volt a halásznapok egyik célja, hogy emléket állítsanak falujuk halászhagyományainak, bemutassák gasztronómiai világát.
- Azt hiszem, a Halásznapok nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ma már mindenki ismeri falunk halászmúltját és gasztronómiáját, nemcsak a régiónkban, hanem szélesebb körben is, hiszen rendezvényünk mára országos hírűvé vált – nyilatkozta lapunknak Farahó Zsolt, a kopácsi HMDK-alapszervezet vezetője, a rendezvény egyik szervezője.
 
A Halásznapok közösségi összefogás eredménye
A falu összes civil egyesülete – a Szarvas vadásztársaság, az Arany János Kultúregyesület, a HMDK-alapszervezet, a tűzoltó-egyesület – részt vesz a szervezésében, szükség is van mindenkire, hiszen egy olyan méretű fesztiválról van szó, amelyen két napon át hömpölyög a tömeg. Az egész megyéből, Eszékről, Szlavóniából, Magyarországról, a Vajdaságból és messzebbről is érkeznek ilyenkor Kopácsra, több ezer ember fordul meg a rendezvényen, és ha már a számokról van szó, az idein száznál is több kiállító standolt. Süteményeket, dísztárgyakat, mézet, bort, fűszerpaprikát, kürtőskalácsot és egyebeket kínáltak. 
Szinte állandó volt a zsúfoltság a vadásztársaság hatalmas sátra alatt, a szakácsok és segítőik folyamatosan készítették a csíptetős pontyot, a halpaprikást, de más tájjellegű ételek is szerepeltek a kínálatban. A szervezők becslései szerint több mint nyolc tonna hal fogyott az idei rendezvényen.
 
A nyitóbeszédekben a szervezők munkáját méltatták
A színpadon a kultúrműsor előtt került sor a hivatalos megnyitóra, melyen Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője, Snježana Brzica idegenforgalmi miniszterhelyettes, Ivan Anušić, Eszék-Baranya megye zsupánja és Željko Cickaj, a Bellyei járás elöljárója köszöntötték a látogatókat. Gratuláltak a szervezőknek, elismerésüket fejezték ki, hogy ilyen színvonalas, nagyszerű munkát végeztek most is, mint ahogy az elmúlt húsz évben is.
 
Jankovics Róbert köszönetet mondott a zágrábi Kisebbségi Tanácsnak, amely az előző évhez képest megduplázta az idei Halásznapok támogatását, és ő is a kopácsiak munkáját dicsérte.
- Minden tiszteletem a kopácsiaké, hiszen hatalmas csapatmunka áll a rendezvény megvalósítása mögött. Külön is köszönöm azoknak a munkáját, akik ezt a rendezvényt elindították 1998-ban, a háborús sebekből gyógyulni kezdő Horvát-Baranyában. Mára bebizonyosodott, hogy akkor sikerült rátapintaniuk, mi az, amiről híres lehet a falu – nyilatkozta lapunknak Jankovics Róbert, hozzátéve, a szervezők feladata az, hogy megőrizzék ezt a magas színvonalat, amely nemcsak a kopácsi hagyományokat, hanem a magyar kultúra egészét is prezentálja a többségi nemzet felé.
Jelen volt az eseményen többek között Gárdos Béla eszéki konzul is.   A nyitóbeszédek után kezdetét vette a kultúrműsor - az Alfalusi Ifjúsági Tánccsoport, valamint a dályhegyi, kiskőszegi, csúzai, szentlászlói egyesületeink népi tánccsoportjai mellett magyarországi és vajdasági együttesek is színpadra léptek.
A Halásznapok vasárnapja hagyományosan a halpaprikásfőző-verseny jegyében telik. Ezen a napon is rengeteg ember sétált a standok között, a színpadon pedig szinte folyamatosan élőzene szólt. Idén is több mint ötven csapat nevezett be a főzőversenyre. A főzőversennyel nem ért véget a Halásznapok, hiszen a kirakodóvásár egész nap várta a látogatókat, és a szakácsok is estig sütöttek-főztek, hogy kiszolgálják a vendégeket.
Az idei Halásznapokra a magyarországi Republik együttes tette fel a koronát. Fergeteges hangulatot varázsolt Kopácsra a ’90-es évek legendás magyar rockzenekara, melynek slágerei magyarságunk körében is kedveltek. Énekelte is hangosan a koncert közönsége a Szállj el, kismadár és A 67-es út című dalokat vasárnap este, az esemény minden résztvevő számára nagy élmény volt.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.