Partiumi és erdélyi gazdák az OMÉK-on
MÁÉRT - 2019. október 1., kedd 06:41
Szeptemberben 26-án nyílt meg Budapesten 79. Országos
Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK). A kétévente
megrendezésre kerülő seregszemlén az Erdélyi Magyar Gazdaegyesületek Szövetsége
delegációjában az Érmelléki Gazdák Egyesülete is képviseltette magát, mellettük
az aranyosszéki (Kolozs megye) gazdák és több belső-erdélyi mezőgazdász
egyesület is bemutatták portékáit.
Nagy István agrárminiszter a magyar mezőgazdaság
legrangosabb seregszemléjének, valamint az anyaországi és a határon túli gazdák
ünnepének nevezte a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást és
Vásárt (OMÉK), amelyet Jakab István, az Országgyűlés alelnöke nyitott meg
csütörtökön a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban. Az agrárminiszter kiemelte: a
rendezvény több mint egy évszázada mutatja be a magyar mezőgazdaság legjavát,
amelynek idei mottója „A fejlődés hagyománya”, amely azt is kifejezi, hogy a
magyar agrárium korszakváltás küszöbén áll.Jakab István, aki a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek
Szövetségének (Magosz) elnöke is egyben, hangsúlyozta: a kiállításon bemutatott
technológiák és eszközök igazolják, hogy Magyarország a 21. században is tudja
versenyképesen működtetni az agrár-élelmiszeripari gazdaságot. Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője kitért
arra is, hogy a világgazdasági trendek alapján az OMÉK a jövőben a vásári és
szakmai jellege mellett regionális, üzleti élelmiszerfórummá és -kiállítássá
fejlődhet, ez nemcsak az országimázsnak tenne jót, hanem a magyar
élelmiszeriparnak is.
Az ügyvezető elmondta, hogy a Hungexpo Budapesti
Vásárközpontban a vasárnapig tartó rendezvény mintegy 40 ezer négyzetméteren
680 kiállítóval várta a szakmai érdeklődőket és a nagyközönséget. Az idén az
OMÉK fókuszában a magyar élelmiszeripar állt, emellett többek között szakmai
programokon, állat-, valamint mezőgazdasági gépbemutatókon, látványkonyhás
kóstolókon, illetve könnyűzenei koncerteken vehetett részt a nagyközönség.
A Kárpát-medencei gazdaszervezetekre is kiterjedő nagyvásár
elsődleges célja tehát ezúttal is arra irányult, hogy szakmai szempontból
mutassa be a fejlett, hatékony, környezettudatos vállalkozásokra, családi
gazdaságokra, kis- és őstermelőkre, manufaktúrákra épülő gazdálkodást, és megismertesse
a szakmával, a nagyközönséggel annak értékeit, eredményeit. Ennek jegyében a
partiumi, illetve az érmelléki gazdák is olyan portékákat sorakoztattak fel,
amelyek ezekre a termékekre helyezték a hangsúlyt, hasonlatosan a hazai
nagyvásárokon, amelyek egyre népszerűbbek a természetes alapanyagú áruik által.
Az érmelléki gazdák és kézművesek termékeinek bemutatója
mellett a kistérség borait a bihardiószegi Heit-pincészet, a székelyhídi
Czapp-pincészet, valamint az érmihályfalvi Hegedűs-pincészet népszerűsítette. A borok mellett a tájegység kistermelői is felvonultatták
kézműves- és biotermékeiket – sajtfélékkel, szörpökkel, kertészeti termékekkel,
mézfajtákkal, mézeskalácsokkal, hidegen sajtolt olajokkal, fűszerpaprikával és
egyéb minőségi biotermékekkel gyarapítva a Partium és Erdély hírnevét – közölte az Érmelléki Gazdák Egyesülete.
Szombaton került sor a falugazdászok képesítéseit igazoló
tanúsítványok kiosztására is, mely képzést az Agrárminisztérium és a Szent
István Egyetem szervezett a Kárpát-medenceiek számára, amelyet valamennyien jó
teljesítménnyel végeztek el. Az ÉGE hálózatához tartozó tanúsítványokat
Csomortányi István, az EMGE Szövetség elnöke vette át Kozári Józseftől, a gödöllői Szent István Egyetem Szaktanácsadási és Továbbképzési
Központjának vezetőjétől
Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA