Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Magyar bál Splitben
MÁÉRT - 2019. november 29., péntek 10:00

A HMDK Split-Dalmát megyei egyesülete pénteken tartotta hagyományos magyar bálját és megünnepelte megalakulásának 25. évfordulóját. Az esemény idén sem csak a spliti magyaroknak szólt, hanem a városban élő más nemzeti közösségeknek is.
 
Idén 25 éve, hogy a HMDK Split-Dalmát megyei alapszervezete létrejött, azóta a helyi magyar közösség nyelvi és kulturális identitásának fennmaradásáért és a magyar nyelv ápolásáért dolgoznak az aktivistái.
Megalakulása óta támogatásban részesíti a város és a megye is. Székhelyet is biztosítottak a magyar egyesület számára, ahol tagjai hetente találkoznak. Nemzeti ünnepeink alkalmából megemlékezéseket tartanak, és évente ismétlődő rendezvényeik is vannak.
A magyar bál is ezek közé tartozik, az ideire pénteken került sor, melynek keretében megünnepelték egész éves munkájukat.
A mulatságon a Kopácsi Alkalmi Zenekar zenéjére táncolhattak a résztvevők, nemcsak a város magyarjai, hanem az itt élő más nemzeti közösségekhez tartozók is. Az esemény kultúrprogramjában a csúzai és a kiskőszegi tánccsoport adott elő magyar népi tánckoreográfiákat. A bálon jelen volt többek között Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője és Lőcsei József, a HMDK Isztria megyei szervezetének elnöke is.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.