Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Jankovics: Rendkívüli év volt 2019 is
MÁÉRT - 2020. január 9., csütörtök 14:43

A tavalyi évben is sorra valósultak meg a többmilliós beruházások a magyarságunk számára fontos egyesületekben, intézményekben, kilenc avatóünnepséget tartottunk. Elsöprő győzelmet arattunk a kisebbségi önkormányzati választásokon - mondta Jankovics Róbert, a HMDK elnöke, parlamenti képviselőnk a 2019-es évet értékelő nyilatkozatában.


A politikus szerint az, hogy az elmúlt éveket illetően jelentős eredményekről számolhat be, többek között a 2016-os előre hozott parlamenti választáson aratott sikerünknek köszönhető, amellyel a magyar közösség egy erős érdekképviseletre tett szert, és amely azóta is meghatározó és nagy jelentőséggel bír.
Többek között ezt támasztja alá az is, hogy majdnem öt év kihagyás után 2017 tavaszán újra összeült a horvát-magyar kisebbségi vegyes bizottság, és a számunkra legfontosabb ajánlások mind bekerültek a jegyzőkönyvbe, majd pedig folyamatosan valósultak és valósulnak meg azóta is a horvátországi magyarság számára jelentős milliós beruházások.
Hat avatóünnepség
Mint mondta, a 2018-as év sikersorozatának folytatásaként tavaly hat avatóünnepséget tartottunk. Ezek közül kiemelkedik a médiaházé, ugyanis húsz év folyamatos működés után tavasszal végre saját helyiségekbe költözhetett az Új Magyar Képes Újság és a Drávatáj szerkesztősége a drávaszögi Bellyén felépült új HMDK-objektumnak köszönhetően. Az épületben most méltó körülmények között dolgozhatnak tovább.
A legnagyobb horderejű ünnepségre kétségkívül az eszéki magyar iskolaközpont diákotthonának az átadása kapcsán került sor, aminek a jelentőségét az is mutatja, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Andrej Plenković horvát kormányfő közösen vágta át a szalagot. Ezenkívül új parkoló készült a 2017-ben átadott új dályhegyi kultúrotthon fejlesztéseként, és a Szent István-napi központi ünnepségünk keretében, a horvát külügyminiszter jelenlétében avattuk fel a felújított kórógyi kultúrotthont, aztán az év végén a haraszti kultúrotthont, a fiumei Magyar Házat, a kiskőszegi HMDK felújított székházát és a kiskőszegi tűzoltó szertárat majd végül a kopácsi tangazdaság és ifjúsági központot.
Elsöprő győzelem, egység és összefogás a kisebbségi önkormányzati választásokon
Kijelentette, hogy a nagy jelentőségű beruházások mellett sikerült tovább erősítenünk és egységbe kovácsolnunk a magyar közösségünket, ezt a májusban tartott kisebbségi önkormányzati (tanácsi) választások is bizonyították, hiszen a horvátországi magyarság sorait ritkán tapasztalt egység és összefogás jellemezte. Ennek eredményeként elsöprő győzelmet aratott a HMDK, a jelöltjeink a szavazatok 88%-át, a mandátumok 91%-át szerezték meg országosan.
Jelentős támogatások
- A horvát és a magyar kormány továbbra is partnerként kezel bennünket, ez többek között abban is megnyilvánul, hogy rendezvényeinket, megemlékezéseinket magas rangú politikusok is megtisztelik. Parlamenti képviselői megválasztásom óta sikerült korrekt együttműködést kialakítani a horvát kormány tagjaival, minisztériumok vezetőivel, így a horvátországi magyarokat érintő ügyek folyamatos intézése mellett természetesen mindent megtettem azért is, hogy a magyarlakta járások és városok vezetőinek is segítsek falvaink és városaink aktuális problémáinak a megoldásában – mondta.
Véleménye szerint sikerként könyvelhetjük el azt is, hogy a horvátországi magyarság az egyetlen kisebbség, amelynek a támogatása minden évben emelkedet 2016 óta, ez így volt tavaly is, idén pedig ismét jelentős állami támogatásban részesülnek a horvátországi magyar szervezetek. Jankovics kiemelte azt is, a magyar kormánynak köszönhetően soha nem látott lehetőségek állnak most a horvátországi magyarság rendelkezésére. Mint mondta, már eddig is sokat köszönhettünk anyaországunk kormányának, Orbán Viktor miniszterelnöknek. - Rendkívül jó és szoros a kapcsolatunk a magyar kormánnyal, Orbán Viktor miniszterelnökkel, folyamatos a párbeszéd és folyamatosan figyelembe veszik véleményünket. Ennek köszönhetően körvonalazódott a tavalyi év végén az az akcióterv is, amely eddig soha nem látott támogatást jelent majd közösségünknek. Emellett tavaly is sikeres volt a HMDK vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiája általi gazdaságélénkítési program, amely 2017-től zajlik, és amely eddig 527 pályázatot támogatott 1,8 milliárd  forinttal (cca. 41 millió kúna). Az 527 győztes pályázat, illetve az általuk létrejött fejlesztések nyomán pedig 2,7 milliárd forintnyi (61 millió kúna) beruházási érték állt elő itt, a Drávaszögben, amit óriási dolognak tartunk – tette hozzá. 2020-ban is folytatjuk a megkezdett munkát
- Folytatjuk az érdekvédelmi munkát 2020-ban is az élet minden területén, a horvátországi és az egyetemes magyarság javára és szolgálatára. Bízom abban, hogy az előttünk álló év is hasonlóan eredményes lesz. Reményeim szerint idén is több átadóünnepséget tartunk, így minden magyar szervezetünknek a működéséhez méltó körülményeket teremtünk, valamint parlamenti mandátumom végére sikerül minden tervet és ígéretet maradéktalanul teljesíteni. Az, amit viszont szerintem a legnagyobb érdemünkként könyvelhetünk el majd, hogy a kézzelfogható fejlődés mellett  a négy év során egységes horvátországi magyar közösséget tudtunk teremteni. Kívánok mindannyiunknak sok sikert, bort, búzát, békességet az új esztendőben! – fejezte be évértékelő nyilatkozatát Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.