Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A vidéki értékek megőrzését díjazták
MÁÉRT - 2020. február 6., csütörtök 11:21

Horvátországi magyar vállalkozók kimagasló teljesítményükért rangos turisztikai díjban részesültek
 
 
A Napraforgó-díjakkal azon vállalkozókat, egyesületeket, rendezvényeket, programokat jutalmazzák minden évben, akik/amelyek a rurális turizmus területén tevékenykednek kimagasló teljesítménnyel. Idén három elismerés érkezett a Drávaszögbe: a várdaróci Darócz étterem a vidéki gasztronómia, a vörösmarti Gerstmajer pincészet a borturizmus, a Kopácsi Halásznapok pedig a tradicionális rendezvények kategóriában érdemelte ki a nívós díjat.
 
 
A vidéki turizmus egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A Drávaszögben sokan erre a tevékenységre építik megélhetésüket, legyen szó szállásadásról, különféle szolgáltatások nyújtásáról, gasztronómiai vagy borturizmusról (ez utóbbiak állnak az első helyen). Éttermeink attrakcióként vonzzák a látogatókat, hiszen aki idejön, tudja, hogy itt biztosan nem marad éhen. Idegenforgalmunk fejlődéséhez járulnak hozzá egyre népszerűbb fesztiváljaink is, a Kopácsi Halásznapoknak tavaly rekordszámú résztvevője volt. A Kopácsi-rétet évente mintegy 50 ezren látogatják meg, jellemzően rövidebb, egynapos kirándulások keretében. A felmérések arról árulkodnak, hogy a horvát-baranyai idegenforgalom évről évre növekszik, 2019-ben rekordmennyiségű, összesen 132 ezer vendégéjszakát töltöttek el – a hivatalos adatok szerint –, ami 21 ezerrel több, mint a 2018-as eredmény.
 
A Napraforgó-díjról
A Napraforgó-díjat 2011-ben hozta létre a Horvát Turisztikai és Vidékfejlesztési Egyesület (Klub članova Selo) azzal a céllal, hogy évente kitüntesse a hazai vidéki turizmus fejlődését szolgáló vállalkozókat, egyesületeket kimagasló tevékenységükért.
Az idei díjátadóra január végén került sor Zágrábban, az Academia hotelben. Az egész országból több mint százötven jelölt között negyvenöt díjat osztottak ki hét kategóriában.
 
Magyar, illetve magyar vonatkozású vállalkozókat, programokat is kitüntettek
A Drávaszög területén ezúttal három Napraforgó-díjat osztottak ki. A várdaróci Darócz éttermet a hagyományos gasztronómia kategóriában díjazták. A Makovec fivérek nyolc éve nyitották meg vendéglőjüket falujuk központjában. Hagyományos ételeivel és stílusával mára régiónk közkedvelt éttermévé vált.
- A mi kategóriánkban az arany minősítést értük el, ami nem kis teljesítmény, hiszen a konkurencia nagyon erős a gasztronómia terén, sokan pályáztak az elismerésre az egész országból. Az osztályozáskor az összkép volt a fókuszban, tehát az ételek és italok minősége mellett az étterem berendezését, az alkalmazottak megjelenését is figyelembe vették – nyilatkozta lapunknak Makovec Denisz, az étterem egyik vezetője. Ezúton is köszönetét fejezi ki partnereiknek és vendégeiknek, hogy hozzájárultak az elismeréshez.
A vörösmarti Gerstmajer pincészet ezüstéremben részesült a borturizmus kategóriában. Gerstmajerék már legalább ötven éve a falu legnagyobb borászai közé tartoznak, a termést maguk dolgozzák fel, s jórészt helyben értékesítik folyó és palackos borként, de találkozhatunk a pincészet standjával régiónk nagyobb fesztiváljain is.
- Ma már a harmadik generáció viszi tovább a családi borászatot, melyet folyamatosan korszerűsítünk, fejlesztünk, befektetünk a gyártásba, a feldolgozásba, ezzel hozzájárulva borunk minőségének javításához – mondta Gerstmajer Iván, hozzátéve, megtisztelő volt számukra, hogy átvehették a díjat.
Kitüntették a Kopácsi Halásznapokat is. Régiónk messze földön híres fesztiválja a falusi-turisztikai rendezvények kategória különdíjasa lett. Az elismerés elsősorban a kopácsi egyesületek, lakosok összefogását és munkáját dicséri, hiszen már több mint két évtizede rendezik meg évről évre a halásznapokat, hogy megmutassák magukat a távolabbról érkezőknek, felvillantva múltjukat és betekintést engedve jelenükbe. Az egész térségből Kopácsra özönlenek ilyenkor az emberek, hogy jól érezzék magukat a vidék legnagyobb gasztrokulturális rendezvényén, melyet az ártéri halászat és a hozzá kapcsolódó gasztronómia ihletett.  A vinkovcei guruló kávézó különdíjat kapott
A szlavóniai Vinkovciban is volt egy magyar vonatkozású díjazott, Ács Rapčan Marijana Horse Box nevű guruló kávézóját különdíjban részesítették a vállalkozók a falusi turizmus kategóriában. A lószállító kocsiból kialakított guruló kávézó a vinkovcei Eohippus Lovas Klub udvarán és a környék nagyobb rendezvényein is jelen van. Már a megnyitásakor is nagy népszerűségnek örvendett a vendégek körében, és üzemeltetői tervezik, hogy távolabbi helyszínekre is ellátogatnak a Horse Boxszal, amelyről egyébként mi is írtunk már lapunkban, hiszen kialakítását és beüzemelését a HMDK vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiája alapján az Economica Hungarica alapítvány által kiírt startup-pályázat támogatta.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.