Pázmaneum Polgári Társulás
A kommunizmus áldozataira emlékeznek Dunaszerdahelyen február 25-én
Külhoni civil szervezetek - 2020. február 14., péntek 09:46

Rendhagyó történelemórát szervez február 25-én a Pázmaneum Társulás és a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján a művelődési otthonban 10 órától.
Köszöntőt mond a város nevében Dr. Hájos Zoltán, Dunaszerdahely Város polgármestere, valamint a Pázmaneum Társulás nevében Karaffa Attila.
Dr. Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese rendhagyó történelemóra keretén belül mutatja be az adott kort, kitérve az erőszakos államosításra, a megfélemlítésekre, a besúgásokra.
A rendezvény nyitott, ezért a felnőtt érdeklődőket is várják a szervezők.
A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja Dunaszerdahely Város emléknapja is egyben.

A Városi Hivatal mellett található „A diktatúrák áldozatainak emlékművénél” február 25-én  bárki elhelyezhette a megemlékezés virágát vagy gyertyát gyújthat a kommunizmus üldözötteinek és áldozatainak emlékére.

„Mind a barna és a vörös diktatúrák az emberiség egyik legnagyobb pusztító izmusai voltak, amelyben több millió ártatlan ember pusztult el sokszor egy ember kedvéért. A mai fiatalságnak már nem élte át ezt a korszakot, így emlékeztetni kell őket, hogy az emberi aljasság és kegyetlenség milyen borzalmakra képes. A sokszor hangzatos „mert a régi időkben jobb volt” kifejezések mögött nem is sejtik egyesek, milyen véres áldozatokat követelt az ún. „jóléti rendszer”. A istentelen kommunizmus az egyházat támadta a legjobban, több egyházi és civil személy is vértanúvá vált. Nekünk felvidéki magyaroknak is megvan a magunk mártírja Isten szolgája, Esterházy János személyében. Az Ő életpéldája adhat erőt számunkra közösségünk erkölcsi értékeinek a megóvására és megszilárdítására.” - fogalmaz Dunaszerdahely város alpolgármestere, a Pázmaneum ügyvezető elnöke Karaffa Attila.

Dunaszerdahelyen az emléknapot a Pázmaneum Társulás honosította meg. Az első megemlékezésen Wittner Mária, 1956-os halálraítélt, országgyűlési képviselő emlékezett közösen a polgárokkal és levetítették a Hóhér vigyázz c. történelmi dokumentumfilmet.
Az Országgyűlés 2000. június 16-án hatályba lépett határozatával minden év február 25-ét a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává nyilvánította. 1947-ben ezen a napon Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet hatóságok jogellenesen letartóztatták, majd a Szovjetunióba hurcolták. A mentelmi jogától megfosztott képviselő hozzávetőleg kilenc évet töltött börtönökben és munkatáborokban. Szabadon engedése után pár évvel, 1959-ben, 51 évesen halt meg.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.