Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Idén is lesz Bocskai-zarándoklat
MÁÉRT - 2020. február 20., csütörtök 16:02

Várad volt kapitánya, Bihar vármegye főispánja, a Partium ura, Erdély fejedelme, Magyarország választott és megkoronázott királya, a magyar rendi jogok és a vallásszabadság biztosítója, a hajdúk felszabadítója és letelepítője, valamint a székelyek kiváltságainak helyreállítója, kismarjai Bocskai István (1557–1606) iránt tisztelegve rendezik meg a magyarországi hajdúvárosok a Bocskai-zarándoklatot idén is, immár 14. esztendeje. Az akció a hajdú múlt ápolása és őrzése mellett a határok fölötti magyar nemzeti egységet is hivatott szolgálni és demonstrálni, ezúttal éppen a nemzeti összetartozás évében, a trianoni tragédia centenáriumán.
A február 22-én és 23-án zajló zarándoklat során a Hajdúnánás–Hajdúdorog–Hajdúböszörmény–Debrecen–Derecske–Kolozsvár–Gyulafehérvár–Nagyenyed–Nagyvárad–Debrecen–Hajdúnánás útvonalat követő delegáció a Bocskai életéhez és uralkodásához kapcsolódó egyes helyszíneket, emlékhelyeket keresi fel. A tervek szerint szombaton pontban délben lesz az érkezés Kolozsvárra, a Sapientia Tudományegyetem parkolójába, ahol Tonk Márton dékán fogadja a zarándokokat. Megemlékezés és koszorúzás lesz Bocskai István szülőházánál (Mátyás király u. 4. sz.), majd felkeresik a Farkas utcai református templomot. Gyulafehérvárra előreláthatólag 16.30 órakor érkeznek, a tisztelgés itt a fejedelem székesegyházi síremlékénél lesz. 
Vasárnap reggel Nagyenyedre indulnak tovább, itt fél nyolckor keresik fel az 1849. január 8-i népirtás emlékhelyét. Ha minden jól megy, 13 órakor érkeznek a zarándokok Nagyváradra, a Partiumi Keresztény Egyetemhez. Itt Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke köszönti őket, üdvözlőbeszédet Szólláth Tibor hajdúnánási polgármester mond, szavalattal Meleg Vilmos színművész, az RMDSZ városi szervezetének elnöke szolgál. Az egyetem belső udvarán álló emléktáblánál megejtendő koszorúzásra és emlékezésre szeretettel várják az érdeklődőket, tisztelgőket.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.