Romániai Magyar Demokrata Szövetség
RMDSZ: nem értünk egyet a háztáji sertéstartást szabályozó miniszteri rendelettel
MÁÉRT - 2020. március 4., szerda 11:50

A mezőgazdasági minisztérium által közvitára bocsátott állategészségügyi miniszteri rendelet ellehetetleníti a háztáji sertéstartást. Ezzel nem ért egyet az RMDSZ. A rendelet az afrikai sertéspestis terjedésére hivatkozva új előírások szerint szabályozná a sertéstartást.
Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője elmondta: a Szövetség elfogadhatatlannak tartja ezt a módszert, amelyet most alkalmazna a minisztérium, ezért az RMDSZ szakemberei mindent megtesznek azért, hogy ezt megakadályozzák. „Meggyőződésünk, hogy ez az intézkedés nem tesz jót a romániai gazdáknak, hiszen jelenleg a hazai mezőgazdaság mintegy 70 százalékát a háztáji sertéstartással is foglalkozó családi gazdaságok alkotják”.
A szövetség parlamenti képviselői is ezt az álláspontot képviselték ma Nechita-Adrian Oros mezőgazdasági miniszterjelölt meghallgatásán.
Magyar Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője a meghallgatáson elmondta: egy olyan rendeletre van szüksége a romániai mezőgazdaságnak, amely nem tesz keresztbe a sertéstartóknak, hanem megoldást nyújt a sertéspestis okozta károkra. Ugyanakkor rendezi a jelenlegi rendeletben előíró tiltásokat olyan formában, hogy a szaporítást és az eladást is egyaránt lehetővé tegye a háztáji gazdaságoknak.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.