Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Koronavírus-járvány: újabb szigorítások Horvátországban
MÁÉRT - 2020. március 26., csütörtök 10:00

Vasárnap óta szünetel a tömegközlekedés az egész ország területén, bezárták a piacokat és az azok területén működő üzleteket is. Hétfőtől az engedéllyel rendelkező üzletek is rövidebb ideig tarthatnak nyitva: reggel 8 órától délután 17 óráig. A válságstáb legújabb rendelete szerint senki sem hagyhatja el lakhelyét.
A szabályok eddigi be nem tartása miatt újabb szigorításokat vezettek be az új típusú koronavírus-járvány megfékezésére - jelentette be Davor Božinović belügyminiszter, a nemzeti válságstáb vezetője.
Bár már szombattól betiltották a nyilvános terek, parkok, játszóterek és szabadtéri edzőpályák használatát, a rendőrségnek aznap hangosbemondókon keresztül kellett felszólítania az embereket, hogy térjenek vissza otthonaikba. Ezért vasárnaptól leállították a tömegközlekedést az egész ország területén. Zágrábban csak nagyon ritkán közlekednek a villamosok, és csak azok használhatják, akik a munkáltatójuktól igazolást kapnak arról, hogy be kell járniuk dolgozni. Ezt az igazolást naponta meg kell újítaniuk.
A „rossz szervezés és a higiéniai előírások be nem tartása” miatt vasárnap óta nem tarthatnak nyitva a piacok és az azok területén működő üzletek is.
A vasárnap reggel történt zágrábi földrengés után a lakosság egy része elhagyta a várost. Sokan rokonaikhoz, mások tengerparti nyaralóikba menekültek. Hétfőn újabb rendeletet hozott a válságstáb, miszerint senki sem hagyhatja el lakhelyét. „Nincs városról városra utazgatás” - hangoztatta Božinović, hozzátéve, most az emberek egészsége a legfontosabb. A tiltás alól kivételt képeznek a szállítást, ellátást végző személyek, az egészségügyben dolgozók, állatorvosok, a kommunális szolgáltatásokat végzők, a médiában dolgozók, az orvosi ellátást igénylő személyek, az idős családtagjukról gondoskodó személyek, a család ellátása érdekében bevásárló személyek, a munkahelyükre és vissza utazó olyan személyek, akik otthonról nem tudják megoldani a munkavégzést.
Hétfőtől az engedéllyel rendelkező üzletek is rövidebb ideig tarthatnak nyitva: reggel 8 órától délután 17 óráig.
A temetéseken csak a legszűkebb család vehet rész, és a házasságkötéseken résztvevők számát is minimálisra főre korlátozták.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.