Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Folytatódik a játszóterek építése a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében
MÁÉRT - 2020. április 30., csütörtök 11:14

A budapesti Nemzetpolitikai Államtitkárság 2016-ban indított nagyszabású óvodafejlesztési programot, melynek köszönhetően számos óvoda és játszótér újul meg Kárpát-medence-szerte. Horvátországban az első körben öt játszóteret adtak át a szórványban. A második ütemben pedig újabb hat játszótér épül, Újbezdánban, Kiskőszegen, Dályhegyen, Harasztiban már dolgoznak az új játszóterek kialakításán, és hamarosan elkezdődik az építkezés Sepsén és Csúzán is.
A Nemzetpolitikai Államtitkárság 2016-ban indított Kárpát-medencei óvodafejlesztési programjának horvátországi szakmai partnere a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF). A horvátországi program keretében már számos beruházás és pályázat megvalósult, illetve jelenleg is folyamatban van, amelyek mind a minőségi magyar óvodai oktatást segítik elő. Ezek közé tartozik a játszótérépítési program is, amelynek első körében a szlavóniai szórványközösségekben öt játszóteret építettek, közülük az elsőt Vukováron adták át, majd sorra a többit is Nagypiszanicán, Pakrácon, Lipiken és Daruváron.
A második ütemben újabb hat helység lesz gazdagabb egy szép és korszerű játszótérrel.
- Minden településen az illetékes járások bocsátották rendelkezésünkre a területeket, kivéve Dályhegyen, ott a helyi Petőfi Sándor Kultúregyesület tulajdonában lévő telken épült a játszótér. A munkálatok négy helyszínen - Újbezdánban, Kiskőszegen, Dályhegyen, Harasztiban - már befejeződtek, másutt folynak, és hamarosan kezdődnek Sepsén és Csúzán is – mondta Pálinkás Krisztián, a HMPF irodavezetője, a játszótérprojekt koordinátora.
A beruházás a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságának Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programja keretében, a Bethlen Gábor Alap közreműködésével valósul meg.
 
Kifizették az óvodaidíj-támogatás második részletét
A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program horvátországi programja keretében idén is pályázhattak a szülők óvodaidíj-támogatásra, melynek második részletét a napokban utalják át.
Pálinkás Krisztián, a HMPF irodavezetője lapunkat tájékoztatva elmondta, az óvodai díj résztámogatására azok a szülők jogosultak, akiknek gyermeke magyar nyelvű óvodai nevelési programban vesz részt, és igényelte a támogatást.
- Az előző évekhez hasonlóan most is három részletben történik az utalás. Az első részlet utalására (a 2019. év szeptemberétől decemberéig terjedő időszakra) február 21-én került sor. Ezer kúnás összegről van szó. A második részletet, a 750 kúnát pedig a múlt héten, április 24-én utaltuk. Kérjük a szülőket, hogy ellenőrizzék, megérkezett-e a támogatás, ha ez nem történt meg, azt jelezzék a 091-151-5003-as telefonszámon vagy a pedagogus-forum@os.t-com.hr e-mail-címen – mondta Pálinkás Krisztián, aki hozzátette azt is, a további kifizetésekről is tájékoztatnak majd.
A támogatás szintén a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságának Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programja keretében, a Bethlen Gábor Alap közreműködésével valósul meg.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.