Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Tisztújító közgyűlések
MÁÉRT - 2020. május 28., csütörtök 15:42

Hétvégén tartotta tisztújító közgyűlését két szórványban működő egyesületünk. A Dežanovaci Magyarok Egyesületében és a Vinkovcei Magyar Kultúregyesületben is a régi-új elnök vezetésével folytatódik a munka.
 
Szombaton ülésezett a Dežanovaci Magyarok Közössége. Az egyesületnél tisztújításra is sor került: Jarzsa Elika maradt a szervezet élén, Lencse Dalibort pedig alelnöknek választották.
Az ülésen, melyen részt vett Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk és Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke is, az egyesület pénzügyi és programterveiről is beszámoltak.
Jarzsa Elika lapunknak nyilatkozva elmondta, a kényszerszünet után most kezdenek munkához látni az egyesület keretében működő szekciók, az ifjúsági és a gyermek tánccsoport, valamint az énekkar.
- Csoportjaink heti egy vagy két alkalommal próbálnak, fellépések előtt gyakrabban. Legközelebbi programunk a magyar kultúrnap lesz, amit júliusban tartunk a trojeglavai művelődési házban, ezenkívül új fejlemény, hogy felvettük egy magyarországi közösséggel a kapcsolatot, amelyet a jövőben elmélyítenénk – mondta az egyesület régi-új elnök asszonya.
Egyesületüknek összesen 86 tagja van, megalakulásuk óta azért dolgoznak, hogy összefogják a Daruvár közelében található Dežanovaci járás magyarságát.
Maradt a régi vezetőség a vinkovcei egyesületben
A Vinkovcei Magyar Kultúregyesület is múlt héten tartotta tisztújító közgyűlését. Itt is a régi vezetőség maradt az egyesület élén: Ács Rudolfot elnöknek, Turić Juliannát alelnöknek választották.
Az eseményt Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk és Nádudvari-Wagner Ekaterina, Vinkovci város magyar kisebbségi képviselője is megtisztelték jelenlétükkel.
Az ülésen pénzügyi és programterv-beszámoló hangzott el, melyet a járványügyi szabályozások függvényében valósít meg az egyesület az év hátralevő részében.
-          Júniusban lett volna idei első nagy rendezvényünk, a magyar kultúrest, melyet a helyzetre való tekintettel őszre halasztottuk. Örülünk az új székhelyünknek, melyet mostanra szinte teljesen berendeztünk, és a nyáron szeretnénk megnyitni, ünnepélyes keretek között. Mivel székhelyünk a városközpontban van, minden tagunk számára könnyen megközelíthető, ezért idén – az Ács-farm helyett, mely a városon kívül fekszik – itt rendeznénk meg a vinkovcei magyarok találkozóját is. Terveink közt szerepel továbbá a nemzeti és vallási ünnepek alkalmából szervezett programjaink megtartása is – nyilatkozta lapunknak Ács Marica, az egyesület titkára.
Munkához látott kórusuk, drámaszekciójuk, valamint a kézimunka szakkör is, júliusban egy kiállítást is terveznek majd tartani a munkáikból. (ti)

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.