Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A közelgő parlamenti választások volt a szimpóziumok fő témája
MÁÉRT - 2020. június 18., csütörtök 09:45

A HMDK pélmonostori alapszervezete második alkalommal rendezett szimpóziumot a drávaszögi és szlavóniai egyesületeink vezetői és aktivistái számára Pélmonostoron és Vukováron. Az értekezlet fő témája a parlamenti választások volt. „Fő feladatunk a következő három hétben, hogy meggyőzzünk minden horvátországi magyart, a szavazáson magyar listát válasszon“ – hangsúlyozta a szimpóziumon Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk.
Szervezeteink megfelelő működése érdekében elengedhetetlen a folyamatos egyeztetés, az egymás közti koordináció. A Pélmonostoron és Vukováron rendezett találkozó kiváló alkalom volt erre, illetve arra, hogy az önkormányzatokkal való együttműködés módozatairól és az esetlegesen felmerülő problémák megoldásáról is szó essen.
A szimpóziumszervezés a pélmonostori HMDK-alapszervezet ötlete volt, és már második  alkalommal került rá sor, az első tavaly volt.
- Azt szerettük volna elérni, hogy az Eszék-Baranya megyei magyar egyesületeink elnökei, alelnökei, vezetősége és aktivistái összegyűljenek egy helyen, és megvitassuk mindazokat a gondokat, problémákat, amelyekkel küzdenek, illetve hogy elősegítsük a problémák megoldását, megelőzését – nyilatkozta lapunknak Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke, hozzátéve, segítenek az önkormányzatokkal való kapcsolatok fejlesztése terén, egyesületeink rendezvényeinek a lebonyolításában és egyéb, adminisztrációs ügyekben is.
A rendezvény előadói Jankovics Róbert parlamenti képviselő és Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke voltak.
- Mivel választások előtt állunk, az értekezlet egyik fő témája az volt, hogy a szépszámú támogatói aláírást, amelyeket a HMDK jelöltjeiként az utóbbi egy hétben megszereztünk, miként tudjuk megőrizni, esetleg növelni a szavazás alkalmával. Számos adminisztratív részletről beszéltünk aktivistáinkkal, de talán a fő feladat a következő három hétben az, hogy meggyőzzünk minden horvátországi magyart, attól függetlenül, hogy a magyar listán kire szavazna, mindenképpen a magyar listát válassza. Tegye ezt nemzeti büszkeségből és több egyéb olyan érdekből is, amelyek közösségünk javát szolgálják – nyilatkozta lapunknak Jankovics Róbert.
A pélmonostori városi díszteremben tartott értekezlet után a helyi HMDK-székházban folytatódott a program, ahol vendégül látták a résztvevőket, drávaszögi egyesületeink vezetőit, tagjait, és egy kis kultúrműsorra is sor került, fellépett a pélmonostori HMDK-szervezet Csillagszemű tánccsoportja és a csúzai Csárdás népi táncegyüttes.
A pélmonostori tanácskozás után Vukováron is tartottak szimpóziumot az ottani magyar egyesületeink vezetőivel, tagjaival való egyeztetés céljából. (ti)

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.