Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Átadták az alapjaitól felújított brekinskai kultúrotthont
MÁÉRT - 2020. június 18., csütörtök 09:46

Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője és Vinko Kasana, Lipik polgármestere ünnepélyes szalagátvágással adták át a 2,1 millió kúnás beruházás keretében felújított brekinskai kultúrotthont a hétvégén. A lipiki magyar szervezet vezetésével végzett hagyományőrzés legfőbb helyszínének, a brekinskai kultúrotthonnak a teljes körű felújítását a horvát mezőgazdasági minisztérium támogatta.
 
Jankovics Róbert hathatós közbenjárásának köszönhetően 2018 nyarán döntött a horvát mezőgazdasági minisztérium a brekinskai kultúrotthon felújításáról. A helyi magyarság rendezvényeinek otthont adó épület rendkívül rossz állapotban volt, ezért a felújítása már régóta esedékes volt. Az áldatlan állapotnak akkor lett vége, amikor Lipik város vezetőségének a jelenlétében 2018. december 24-én aláírták a munkálatokról szóló szerződést, és nem sokkal később elkezdődhetett a felújítás.
A pazarul felújított kultúrotthont a legmodernebb konyhai felszerelésekkel is ellátták, a nagyterembe új színpad készült, új asztalokat, székeket vásároltak, és műszaki berendezésekkel (számítógép, projektor, nyomtató, televízió stb.) is felszerelték, így méltó környezetben dolgozhat tovább a lipiki magyar szervezet, de mindenki számára nyitva áll, aki kulturális vagy egyéb rendezvényeket szeretne ott tartani. Az épület melletti tűzoltóotthon is megújult, valamint az épületek környezetét is rendezték, és egy új parkolót is építettek.
Vinko Kasana, Lipik polgármestere is azt hangsúlyozta beszédében, hogy ezzel a felújítással egy minden igényt kielégítő épületet kaptak a helyi szervezetek a működésükhöz, és hogy ezáltal még hatékonyabban dolgozhatnak együtt a közösségért.
- Ennek a projektnek a sikerében oroszlánrésze volt Jankovics Róbert jelenlegi és természetesen jövőbeni magyar képviselőnek, annak, aki a horvát szábor képviselőjeként nemcsak a magyarságot, hanem minden polgárt képviselt és számos projektünk megvalósításában segített, például a poljanai óvoda megépítése ügyében is közbenjárt. Köszönjük neki a jelenlegi és a jövőbeni támogatást is – mondta Vinko Kasana polgármester.
Jankovics Róbert nyitóbeszédében elmondta, lenyűgözte az újonnan felújított épület, amely pazar lett, különösen akkor látjuk ezt, ha az előző állapotokat vesszük figyelembe. Hozzátette, hogy képviselői mandátumának a négy éve nagyon mozgalmas volt, és nagyon sok kormányzati képviselővel, minisztériumi vezetővel tudott kialakítani jó kapcsolatokat, aminek köszönhetően olyan projektek valósultak meg, amelyek már régóta esedékesek voltak.
- Minden egyes átadóünnepség számomra azt bizonyítja, hogy nem volt hiábavaló az erőfeszítés, a sok utánajárás. Örülök, amikor azt látom, hogy egy-egy szervezet, intézmény végre méltó körülmények között végezheti a munkáját. Természetesen ehhez az is kell, hogy olyan partnereink legyenek, mint Lipik polgármestere és Tomislav Tolušić volt mezőgazdasági miniszter, akiknek a támogatása nélkül nem valósulhatott volna meg egy ilyen beruházás – mondta Jankovics Róbert.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.