Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Augusztus elsején megkezdődött a leendő kopácsi magyar ház építése. Alapkőletételre is sor került. Az impozáns, minden korszerű igénynek megfelelő új épület vár
MÁÉRT - 2020. augusztus 7., péntek 11:51

Jankovics Róbertet, magyarságunk parlamenti képviselőjét a horvát országgyűlés mandátumvizsgáló és mentelmi jogi bizottsága elnökének választották.
 
Az új összetételű horvát parlament július 22-én tartotta meg alakuló ülését, amelynek elnökéül a képviselők ismét Gordan Jandrokovićot, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) jelöltjét választották meg.
A régi-új parlamenti elnököt 143 igen szavazattal, egy tartózkodás mellett választották meg a 151 tagú nemzetgyűlés (szábor) elnökének.
A házelnök beszédében elmondta: megtiszteltetés számára és büszkeséggel tölti el, hogy másodszor is megválasztották a parlament elnökének. Úgy vélte: ezzel megerősítést nyert a választások eredménye, amely megmutatta, hogy az állampolgárok támogatják és elismerik az eddigi kormány és parlamenti többség munkáját. Ezt követően félóra szünetet rendelt el, amely után a parlamenti képviselők letették esküjüket. A július 5-ei parlamenti választáson a horvátországi kisebbségeknek választaniuk kellett a horvát és a nemzetiségi szavazólap között. Nemzettársaink ez utóbbival az egyetlen garantált, magyar képviselői helyet betöltendő személyre voksolhattak – a HMDK jelöltje, Jankovics Róbert rekordszámú szavazatot kapott, akinek az elmúlt évek munkájával, kiváló teljesítményével sikerült elérnie, hogy először indulhatott egyetlen jelölt a magyar kisebbségnek garantált egy képviselői helyért, ilyenre a horvátországi magyarság eddigi történetében még nem volt példa. Összesen 2807 magyar nemzetiségű választópolgár szavazott rá.
Hatalmas elismerés kis közösségünk számára, hogy a horvátországi magyarság képviselőjét, Jankovics Róbertet a honatyák/honanyák egyhangúlag megválasztották a Horvát Szábor mandátumvizsgáló és mentelmi jogi bizottsága elnökének, a kisebbségi képviselők pedig a nemzeti kisebbségi frakció alelnöki tisztségére.
- Úgy vélem, hogy mindez továbbra is garanciája annak, hogy a horvátországi kisebbségek meglévő jogai érvényesüljenek, de azok megerősítését és kiterjesztését is megcélozza – mondta Jankovics Róbert.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.