Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Kárpát-medencei óvodafejlesztési program: újabb fejlesztések valósultak meg
MÁÉRT - 2020. augusztus 21., péntek 06:04

A magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság által indított nagyszabású Kárpát-medencei óvodafejlesztési program horvátországi szakmai partnere a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF). A horvátországi program keretében már számos beruházás és pályázat valósult meg. Az elmúlt hetekben Sepsén megépült az új játszótér, elkészült a várdaróci óvoda gyengélkedője és a vörösmarti óvoda galériája, valamint jól halad a kopácsi ifjúsági központ és tangazdaság tanmedencéjének építése is.
 
Játszótérépítési program A játszótérépítési program első körében a szlavóniai szórványközösségekben öt játszóteret építettek, közülük az elsőt Vukováron adták át, majd sorra a többit is, méghozzá Nagypiszanicán, Pakrácon, Lipiken és Daruváron. A második ütemben újabb játszóterek épültek Újbezdánban, Kiskőszegen, Dályhegyen, és elkezdték a sepseit is, amely a napokban készült el, míg Harasztiban már korábban megépült. Pálinkás Krisztián, a HMPF irodavezetője, projektkoordinátor elmondta, hogy a járványhelyzet miatt kicsit akadozott a munka és a különböző engedélyek, dokumentumok beszerzése, de reményei szerint sikerül az idei évre kitűzött projekteket megvalósítani. Az játszótérépítési program második szakaszából még a csúzai játszótér építése van hátra, ezenkívül a várdaróci régi iskolából tájházzá alakított épület udvarában is szeretnének idén egy játszóteret kialakítani. Fejlesztések az óvodákban
A HMPF az elmúlt években számos anyaországi pályázati lehetőséggel élve folyamatosan támogatta a magyar óvodákat, és különböző fejlesztéseket, beruházásokat is megvalósítottak. Mindig konzultáltak az óvodák vezetőivel a pályázatok előtt, így volt ez a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program kidolgozása esetében is.
- Mindenkor az intézmények vezetőivel konzultálva pályázunk, szeretnénk, ha a lehető legjobb körülmények között foglalkoznának magyar óvodáinkban a gyerekekkel. A különböző eszközfejlesztések mellett így több beruházásra is sor került. Az idén például a várdaróci óvodában egy gyengélkedőt alakítottunk ki, a vörösmarti óvodában pedig egy galéria épült – mondja Pálinkás Krisztián. A pedagógus fórum folyamatosan játékokkal, fogyóeszközökkel, didaktikai eszközökkel is segíti az óvodákat.
Tanmedence
Az óvodaprogram támogatásából készül a tanmedence is, amely majd az óvodásoknak és az alsósoknak biztosít úszástanulási lehetőséget.
- A munkálatok itt is kicsit csúsztak a járványhelyzet miatt, de haladnak – mondta az irodavezető, aki sajnálkozva tette hozzá, hogy számos tervük volt az idei évre vonatkozóan, melyekre pályáztak is, itt különböző táborokra, versenyekre és összejövetelekre gondolt, de, mint mondja, a korlátozások miatt a tavaszra és nyárra tervezett programokat nem tudták megtartani. Minden programjukat a Bethlen Gábor Alapkezelő és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának a segítségével valósítják meg.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.