Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Az aktualitásokat vitatta meg a pedagógusfórum elnöksége
MÁÉRT - 2020. szeptember 10., csütörtök 12:26

Múlt héten elnökségi ülést tartott a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF) Kopácson, amelyen az elmúlt időszak aktualitásait vitatták meg, valamint körvonalazták az őszi időszak terveit, amelyeket a járványhelyzet alakulásának függvényében valósítanak meg.
A szakmai szervezet idei évi tevékenységét a pedagógusfórum elnöke, Csapó Nándor foglalta össze az elnökség ülésén. Elmondta, hogy most is anyaországi pályázati források felhasználásával valósulnak meg a programok, pályázati támogatásokból segítik minden évben különböző eszközökkel a magyar oktatási intézményeket. Ezekben az iskolákban ingyenesen jutnak hozzá a pedagógusok és a diákok az oktatásban használt magyarországi tankönyvekhez. Itt elsősorban a magyar nyelv és irodalom tantárgyról van szó, ezeket az idei iskolakezdésre már minden tanintézménybe eljuttatták. Szólt arról is, hogy a múlt héten 76 diáknak osztottak ki beiskolázási csomagot. Részletezte az óvodafejlesztési program során megvalósult beruházásokat is: a játszótérépítés második fázisa a végéhez közeledik, a tervezett játszóterek közül még a csúzai megépítése van hátra, a többi öt településen elkészültek. Mint mondta, jól halad a tanmedence építése is a kopácsi tangazdaság és ifjúsági központban.
Pálinkás Krisztián, a HMPF irodavezetője elmondta, átutalták az az óvodaidíj-támogatást is azoknak a szülőknek, akiknek a gyermeke magyar nyelvű óvodai nevelési programban vesz részt, és igényelte a támogatást, a 2500 kúnás összeget három részletben fizették ki. Hozzátette azt is, hogy a Szülőföldön magyarul pályázatnak a járványhelyzet miatt meghosszabbított határideje október 30., a kérelmek továbbra is folyamatosan érkeznek, de ezúton is arra kéri a szülőket, hogy az űrlapokat és a szükséges dokumentációt igyekezzenek legalább szeptember végéig elküldeni.
Elhangzott, hogy sajnos az idei évre tervezett programok nagy részét nem tudták megvalósítani, így arról is egyeztettek, hogy a járványhelyzet alakulásának függvényében igyekeznek teljesíteni az őszre halasztott programokat. Amennyiben ez nem lesz megvalósítható, a támogatónál kérvényezik a támogatás felhasználásának meghosszabbítást. A pedagógusfórum a programjait a Bethlen Gábor Alapkezelő, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma segítségével valósítja meg.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.