Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Sikeres halas fesztivál Kopácson a koronajárvány árnyékában
MÁÉRT - 2020. szeptember 18., péntek 14:13
Hétvégén került a környék
legnagyobb szabadtéri fesztiváljára, a Kopácsi Halásznapokra. A péntektől
vasárnapig tartó program látogatottságán érezhető volt, hogy az embereknek
hiányoznak már a szórakoztató tömegrendezvények, így sokan látogattak el
Kopácsra a hét végén.
A 22
éves múltra visszatekintő Kopácsi Halásznapok főszervezői, a Szarvas
vadásztársaság, illetve a társszervezők, az Arany János Kultúregyesület és a
kopácsi HMDK-alapszervezet idén is alapos munkát végeztek, gazdag
programkínálatban lehetett részük azoknak, akik hétvégén Kopácsra látogattak.
Természetesen
minden a járványügyi előírásoknak megfelelően zajlott – a résztvevőket
regisztrálták belépéskor, a kiszolgálók maszkban fogadták a vendégeket, az
asztalokat kellő távolságra helyezték el egymástól, és kézfertőtlenítőből sem
volt hiány.
A
járványhelyzet miatt persze egyik napon sem volt olyan magas a résztvevők
száma, mint az előző években, azért az idén is elfogyott 3 tonna hal, amelyből
halpaprikást és csíptetős pontyot készített a rendezvény szakácsgárdája.
A
rendezvényt Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője, Željko
Cickaj, a Bellyei járás elöljárója, Ivan Anušić, Eszék-Baranya megye zsupánja,
Stipan Šašlin, a horvát szábor elnökének küldöttje, Zdravko Tušek, a horvát
miniszterelnök delegáltja és Dragan Kovačević, a Horvát Gazdasági Kamara
képviselője nyitották meg. Ott volt még az ünnepségen Nataša Tramišak miniszter
asszony, Tatjana Roth, a megyei Turisztikáért, Kultúráért és Sportért felelős
főosztály vezetője és Dragan Vulin, a megyei közgyűlés elnöke is.
A
felszólalók mind a szervezőket dicsérték. Jankovics Róbert is beszédében a
kopácsiak odaadó és lelkiismeretes munkáját hangsúlyozta, amely nélkül a halásznapok
nem valósulhatna meg, nekik fejezte ki köszönetét. Ezért, mint mondta, a magyar
közösség felelős vezetőjeként az egyik feladata az is, hogy megteremtsék az
anyagi feltételeit annak a magas színvonalnak, amelyhez a halásznapok látogatói
az elmúlt 22 évben hozzászoktak.
Három tonna hal fogyott
A
program a helyi gasztronómia köré épül, a rendezvény legfőbb vonzerejét a
halételek jelentik.
A
legnépszerűbb ételek természetesen a halpaprikás és a csíptetős ponty voltak,
de más fogások is szerepeltek a kínálatban, pörköltet, sült kolbászt,
pleszkavicát is lehetett rendelni.
A
három nap során a járványhelyzet ellenére sokan ültek be a helyi vadásztársaság
óriássátra alá, akiket mintegy százfős, szakácsokból és segítőkből álló csapat
szolgált ki.
Minőségi kínálat a
kirakodóvásáron
A
rendezvényt idén is gazdag kirakodóvásár, kulturális és szórakoztató program
jellemezte.
Számos
stand sorakozott a központ felé vezető utcákon, melyek mögül süteményeket,
paprikát, mézet, bort, sajtféléket, dísztárgyakat és egyéb kézműves termékeket
kínáltak, helyben sütötték a lángost és a kürtőskalácsot is.
Néptáncosaink a színpadon
A
Kopácsi Halásznapok népszerűségéhez az ízletes halételek mellett a színvonalas
művelődési és szórakoztató műsor is hozzájárul.
Szombaton
a megnyitó után került sor a kultúrműsorra, melyben drávaszögi és szlavóniai
néptánccsoportjaink léptek színpadra. Az Alfalusi Tánccsoport, a csúzai
Csárdás, a kiskőszegi Kisasszonyok és Legények táncegyüttes, valamint a
szentlászlói Petőfi Sándor Kultúregyesület népi tánccsoportja adták elő
koreográfiáikat, a nézőközönség végigtapsolta valamennyit. Az utolsó produkció
egy hatalmas körcsárdás volt a színpad előtti téren, melybe nemcsak a táncosok,
hanem a nézők is beállhattak. A kör közepén a kórógyi Aranycsárdás zenekar
muzsikált, akik később a színpadról is húzták a mulatóst, báli hangulatot
varázsolva Kopács központjába. A rendezvény mindhárom napját hazai
tamburazenekarok koncertje zárta.
Harminc csapat nevezett be a
halpaprikásfőző-versenyre
A fesztivál
vasárnapja a hagyományokhoz híven a halpaprikásfőző-verseny jegyében telt.
-
Idén a járványhelyzetre való tekintettel korlátoztuk a létszámot, így noha
háromszor annyian jelentkeztek, csupán az első harminc nevezőnek tudtunk
biztosítani a részvételt – nyilatkozta lapunknak Farahó Zsolt, az egyik
szervező, hozzátéve, elégedettek az idei halásznapok látogatottságával,
érezhető volt, hogy az emberek többségének hiányoztak már a szórakoztató
nagyrendezvények.
A
versenyen készült ételeket öttagú zsűri bírálta el. Értékelésük szerint az idei
legjobb halpaprikást Zoran Toprek főzte, aki a szervezők jutalomdíja mellett
egy háromnapos tengerparti vitorlázást is nyert ifj. Baka Béla kopácsi
származású vállalkozó jóvoltából. Az „ezüstéremnek” Molnár László és Segota
Elek örülhettek, a képzeletbeli dobogó harmadik helyén pedig Kristijan Katušić
állhatott.
A
Kopácsi Halásznapokat többek között a zágrábi Kisebbségi Tanács, a HMDK és a
Bellyei járás támogatta.
Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat
Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013 © Minden jog fenntartva.
|