Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Sikeres halas fesztivál Kopácson a koronajárvány árnyékában
MÁÉRT - 2020. szeptember 18., péntek 14:13

Hétvégén került a környék legnagyobb szabadtéri fesztiváljára, a Kopácsi Halásznapokra. A péntektől vasárnapig tartó program látogatottságán érezhető volt, hogy az embereknek hiányoznak már a szórakoztató tömegrendezvények, így sokan látogattak el Kopácsra a hét végén.
 
A 22 éves múltra visszatekintő Kopácsi Halásznapok főszervezői, a Szarvas vadásztársaság, illetve a társszervezők, az Arany János Kultúregyesület és a kopácsi HMDK-alapszervezet idén is alapos munkát végeztek, gazdag programkínálatban lehetett részük azoknak, akik hétvégén Kopácsra látogattak.
Természetesen minden a járványügyi előírásoknak megfelelően zajlott – a résztvevőket regisztrálták belépéskor, a kiszolgálók maszkban fogadták a vendégeket, az asztalokat kellő távolságra helyezték el egymástól, és kézfertőtlenítőből sem volt hiány.
A járványhelyzet miatt persze egyik napon sem volt olyan magas a résztvevők száma, mint az előző években, azért az idén is elfogyott 3 tonna hal, amelyből halpaprikást és csíptetős pontyot készített a rendezvény szakácsgárdája.
A rendezvényt Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője, Željko Cickaj, a Bellyei járás elöljárója, Ivan Anušić, Eszék-Baranya megye zsupánja, Stipan Šašlin, a horvát szábor elnökének küldöttje, Zdravko Tušek, a horvát miniszterelnök delegáltja és Dragan Kovačević, a Horvát Gazdasági Kamara képviselője nyitották meg. Ott volt még az ünnepségen Nataša Tramišak miniszter asszony, Tatjana Roth, a megyei Turisztikáért, Kultúráért és Sportért felelős főosztály vezetője és Dragan Vulin, a megyei közgyűlés elnöke is.
A felszólalók mind a szervezőket dicsérték. Jankovics Róbert is beszédében a kopácsiak odaadó és lelkiismeretes munkáját hangsúlyozta, amely nélkül a halásznapok nem valósulhatna meg, nekik fejezte ki köszönetét. Ezért, mint mondta, a magyar közösség felelős vezetőjeként az egyik feladata az is, hogy megteremtsék az anyagi feltételeit annak a magas színvonalnak, amelyhez a halásznapok látogatói az elmúlt 22 évben hozzászoktak.
 
Három tonna hal fogyott
A program a helyi gasztronómia köré épül, a rendezvény legfőbb vonzerejét a halételek jelentik.
A legnépszerűbb ételek természetesen a halpaprikás és a csíptetős ponty voltak, de más fogások is szerepeltek a kínálatban, pörköltet, sült kolbászt, pleszkavicát is lehetett rendelni.
A három nap során a járványhelyzet ellenére sokan ültek be a helyi vadásztársaság óriássátra alá, akiket mintegy százfős, szakácsokból és segítőkből álló csapat szolgált ki.
 
Minőségi kínálat a kirakodóvásáron
A rendezvényt idén is gazdag kirakodóvásár, kulturális és szórakoztató program jellemezte.
Számos stand sorakozott a központ felé vezető utcákon, melyek mögül süteményeket, paprikát, mézet, bort, sajtféléket, dísztárgyakat és egyéb kézműves termékeket kínáltak, helyben sütötték a lángost és a kürtőskalácsot is.
 
Néptáncosaink a színpadon
A Kopácsi Halásznapok népszerűségéhez az ízletes halételek mellett a színvonalas művelődési és szórakoztató műsor is hozzájárul. 
Szombaton a megnyitó után került sor a kultúrműsorra, melyben drávaszögi és szlavóniai néptánccsoportjaink léptek színpadra. Az Alfalusi Tánccsoport, a csúzai Csárdás, a kiskőszegi Kisasszonyok és Legények táncegyüttes, valamint a szentlászlói Petőfi Sándor Kultúregyesület népi tánccsoportja adták elő koreográfiáikat, a nézőközönség végigtapsolta valamennyit. Az utolsó produkció egy hatalmas körcsárdás volt a színpad előtti téren, melybe nemcsak a táncosok, hanem a nézők is beállhattak. A kör közepén a kórógyi Aranycsárdás zenekar muzsikált, akik később a színpadról is húzták a mulatóst, báli hangulatot varázsolva Kopács központjába. A rendezvény mindhárom napját hazai tamburazenekarok koncertje zárta.
 
Harminc csapat nevezett be a halpaprikásfőző-versenyre
A fesztivál vasárnapja a hagyományokhoz híven a halpaprikásfőző-verseny jegyében telt.
- Idén a járványhelyzetre való tekintettel korlátoztuk a létszámot, így noha háromszor annyian jelentkeztek, csupán az első harminc nevezőnek tudtunk biztosítani a részvételt – nyilatkozta lapunknak Farahó Zsolt, az egyik szervező, hozzátéve, elégedettek az idei halásznapok látogatottságával, érezhető volt, hogy az emberek többségének hiányoztak már a szórakoztató nagyrendezvények.
A versenyen készült ételeket öttagú zsűri bírálta el. Értékelésük szerint az idei legjobb halpaprikást Zoran Toprek főzte, aki a szervezők jutalomdíja mellett egy háromnapos tengerparti vitorlázást is nyert ifj. Baka Béla kopácsi származású vállalkozó jóvoltából. Az „ezüstéremnek” Molnár László és Segota Elek örülhettek, a képzeletbeli dobogó harmadik helyén pedig Kristijan Katušić állhatott.
A Kopácsi Halásznapokat többek között a zágrábi Kisebbségi Tanács, a HMDK és a Bellyei járás támogatta.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.