Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Az idei iskolaévtől soha korábban nem látott támogatási rendszert hoz létre a HMDK
MÁÉRT - 2020. október 5., hétfő 11:09

Anyaországunk kormányának a támogatásával minden olyan elsős, ötödikes és első osztályos középiskolás diák bruttó 20 000 kúnás ösztöndíjat kaphatott, aki Horvátországban magyar iskolába iratkozott és A modell szerint tanul a 2020-2021-es tanévben, és jelentkezett a kiírt pályázatra. Múlt héten a bellyei HMDK Médiaközpont udvarán írták alá a szerződéseket a 69 sikeresen pályázó diák szüleivel.
 
A magyar nyelvű oktatás mindig is a legfontosabb része volt a HMDK-nak a horvátországi magyarság megmaradása érdekében kialakított programjának. Az utóbbi években sikerült fejleszteni és korszerűsíteni a horvátországi magyar iskolákat. A diákságnak ingyenes magyar tankönyveket juttattak, a tízórai költségeit is fedezték és egyéb támogatásban is részesítették őket. Az elmúlt időszak legnagyobb eredménye pedig az volt, hogy tavaly egy húszéves álmot sikerült valóra váltani azzal, hogy megépült az eszéki HMOM Központ kollégiuma, hamarosan pedig sor kerül az új kopácsi óvoda átadására is. Mindkettőben jelentős szerepe volt a HMDK-nak és Jankovics Róbertnek, magyarságunk parlamenti képviselőjének.
Mindezek mellett a magyar kormány támogatásával a HMDK a 2019-2020-as tanévtől ösztöndíjprogramot vezetett be, amelyen keresztül a horvátországi magyar általános iskolák első és ötödik osztályába, valamint az eszéki magyar középiskolába iratkozó elsősöket támogatja jelentős összeggel.
- Az Orbán Viktorral, Magyarország miniszterelnökével való találkozón megbeszéltekkel összhangban egy soha korábban nem látott támogatási rendszert sikerült létrehoznunk a magyar kormánynak köszönhetően. A tavalyi összeget jelentősen megnövelve idén minden, az A modell szerint tanuló elsős, ötödikes és a HMOM Központ első évfolyamára beiratkozott középiskolás diákot bruttó 20 000 kúnás ösztöndíjban tudunk részesíteni – mondja Jankovics Róbert.
Az ösztöndíj
Az ösztöndíjszerződések aláírására múlt szerdán délután került sor a HMDK bellyei médiaközpontjának udvarán. Az Europa AP a HMDK közreműködésével 69 ösztöndíjat ítélt oda, a pályázók a bruttó 20 ezer kúnás összeget tizenkét részletben kapják meg 2021. augusztus 31-ig bezárólag. Az első részletet pedig már a napokban átutalják.
Több, az aláíráson résztvevő szülővel is beszélgettünk, akik mind azt hangsúlyozták, nagy segítség számukra a HMDK támogatása, de az iskolaválasztást elvi kérdésnek is tartják, és fontos számukra, hogy gyerekük az anyanyelvén tanuljon.
Az eszéki magyar tanszék vezetőjének, Lehocki-Samardžić Annának a kislánya idén lett elsős.
- Jó lett volna, ha én is tanulhattam volna annak idején magyarul, ám akkor erre nem volt lehetőségem, a háborús évek meg ezt végképp nem tették lehetővé, de mindig vágytam arra, hogy magyarul folytathassam a tanulmányaimat, ezt csak egyetemistaként tudtam megvalósítani. Most pedig a gyermekemnek az első osztálytól kezdve rendelkezésére áll a lehetőség, hogy magyarul tanuljon, amivel véleményem szerint egy olyan kincset is adok a kezébe, amit később, mondjuk a munkaerőpiacon, majd kamatoztatni is tud – mondta Lehocki-Samardžič Anna.
A HMDK támogatáspolitikája nem csak az idei tanévre szól, vagyis folytatódni fog, a cél, hogy a következő iskolaévben azonos szinten maradjon, vagy pedig emelkedjen a magyar iskolákba járó diákok száma, és ennek köszönhetően erőteljesebben lehessen harcolni az asszimiláció és az elvándorlás ellen.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.