Továbbviszik a tradíciót: szőlőszüret a sepsei HMDK egyesületnél
MÁÉRT - 2020. október 5., hétfő 11:10
A HMDK sepsei alapszervezete
székházához borospince és szőlőskert is tartozik, amit az egyesület tagjai
közös erővel művelnek meg. Sokan összegyűltek a vasárnapi szüretre, sepseieken
kívül vinkovcei magyar egyesületünk tagjai is jelen voltak. Helyben dolgozták
fel a leszedett olaszrizlinget, ami már hordóban érlelődik, hogy megkínálhassák
majd vele a vendégeket.
Vidékünk
legjobb szőlőtermő területei a drávaszögi Hegyalja falvainak határában
találhatók, így ezen települések gazdaságában is fontos szerepet játszik a
szőlőtermesztés, a borászat. Hétvégén került sor a vörösmarti bormaratonra, de
más hegyaljai falvak őszi programjai is a szőlő betakarítása köré épülnek –
Csúzán már megünnepelték a szüretet, Kiskőszegen pedig egy hét múlva kerül sor
szüreti fesztiválra.
-
Valamikor Sepsén a legtöbb gazdának volt szőlőültetvénye és borral teli
pincéje, ma már sajnos kevesebben foglalkoznak ezzel a kultúrával falunkban.
Egyesületünk szerencséje viszont, hogy olyan székházhoz jutottunk, amelyhez
borospince és kisebb darab szőlő is tartozik. Nagy öröm ez tagjaink számára,
szőlőnket közösen műveljük, amióta itt lehetünk, ősszel közösen szüreteljük le
munkánk gyümölcsét, a termésből természetesen bort készítünk – nyilatkozta
lapunknak Rabbi Ferenc, a sepsei HMDK-alapszervezet elnöke vasárnap délelőtt, a
szüret kezdetén, hozzátéve, a szőlő mostanra kellőképpen megérett, melyre a
seregélyrajok is hegyezik a csőrüket - nem hagyhatják, hogy megelőzzék őket, és
ne jusson a hordóba.
Második
éve szerveznek szüretet, melyre nemcsak egyesületi tagjaikat várják, hanem a
falu apraja-nagyját, sőt még távolabbi vendégeket is, így idén a vinkovcei
egyesületünk tagjai is részt vettek a programban, ami inkább szórakoztató
esemény volt, mint munka.
-
Minden évben vidám társadalmi munka keretében szüreteljük le és dolgozzuk fel a
szőlőt, amivel utána egyesületi borászunk, Dobszai László foglalkozik. Nagyon
jó ötletnek tartjuk a közös szüretet és borkészítést, hiszen elődeink is ezzel
foglalkoztak, mi pedig így továbbvisszük a régi tradíciót – mondta Prosszer Horvatin
Szanella, az egyesület alelnöke, aki megjegyezte, legalább ennyire fontos a
közös időtöltés és társalgás a szabadban, mert a járványhelyzet miatt kevés a
közösségi esemény az utóbbi időben.
A
leszüretelt szőlőt a résztvevők vödrökben a présház elé hordták, ahol a
feldolgozás zajlott. A darálást elektromos daráló „hajtotta végre”, de a
préselés a hagyományos kézi berendezéssel történt. Ez férfimunka volt, de azért
a lányok is kivették a részüket ebből a feladatból, megtaposták a szőlőt a
hordóban. Közben pedig az egyesület kórusa Kettős Zsuzsanna tanárnő vezetésével
rágyújtott egy-két nótára, a szürethez és szőlőhöz köthető népdalokat
énekeltek. Így telt a várakozás az ebédre - hatalmas bográcsban főtt a pörkölt,
hogy senki se maradjon éhen.
Sipos
Zoltántól megtudtuk, olaszrizlinget szüreteltek, melyből kb. 250-300 liter bor
készül. Szőlőskertjükre ráférne már a felújítás, jövő tavaszra terveznek új
tőkéket ültetni, az olaszrizling mellé egy kevés szürkebarátot is, a kettő
házasításából állítólag jóféle küvé készül.
Sepsei egyesületünk szüreti programját a zágrábi
Kisebbségi Tanács és a Bethlen Gábor Alap támogatta.
Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA