Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A horvátországi magyar oktatásról a budapesti Magyarság Házában
MÁÉRT - 2020. október 15., csütörtök 14:22

Múlt héten a horvátországi magyarság múltjáról és jelenéről adott elő Andócsi János, a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (HMOMK) igazgatója a budapesti Magyarság Házában. A tartalmas előadást a világhálón élőben is közvetítették.
A HMOMK a horvátországi magyarság egyedülálló intézménye, melynek elsődleges feladata a magyar nyelvű oktatás megszervezése és működtetése, a magyar nyelv és kultúra, valamint a nemzeti hagyományok ápolása, őrzése. A több mint két évtizedes múlttal rendelkező intézmény a fennállása alatt bebizonyította, hogy olyan tudást képes adni a diákjainak, amellyel a továbbtanulás során megállhatják a helyüket bármely horvátországi vagy magyarországi felsőoktatási intézményben. A tanintézmény fennállása óta szerzett tapasztalatok értékesek és példa értékűek lehetnek a Kárpát-medence más területein élő magyarság számára is. Ezen tapasztalatok megosztására kérte fel nemrég a budapesti Magyarság Háza Andócsi Jánost, az intézmény igazgatóját.
- Fontosnak tartottam elfogadni a meghívást és megismertetni a hallgatósággal azt az oktatással kapcsolatos gazdag múltat, amely Szlavóniát és a Drávaszöget jellemezte. Erre az alapra lehet építeni azt a jelent, amelynek a legfőbb jellemzője ma már az, hogy a magyar nyelven való tanulás immár nem hátrányt, hanem előnyt jelent, amit számos pozitív példával támasztottam alá - nyilatkozta Andócsi János. Az előadáson a helyszínen a járványhelyzet miatt csak 20 fő vehetett részt, de a világhálón több százan követték Andócsi János prezentációját

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.