Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Fejlesztések a tangazdaságban is
MÁÉRT - 2020. december 10., csütörtök 14:07

Egy évvel ezelőtt került sor a kopácsi Tangazdaság és Ifjúsági Központ hivatalos átadóünnepségére. A magyar kormány támogatásából épült létesítményt azóta is folyamatosan fejlesztik, legutóbb növénytermesztési részlege bővült.
A kopácsi Tangazdaság és Ifjúsági Központ kialakítására a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság által 2015-ben meghirdetett külhoni magyar szakképzés éve program keretében került sor, a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fórumának (HMPF) kezdeményezésére. A komplexum legfőbb célja amellett, hogy táborozási lehetőséget biztosítson a fiataloknak az, hogy a diákok számára gyakorlati tapasztalatokat nyújtson a kertészet és a gyümölcstermesztés terén. Legutóbbi fejlesztéseik is ezt a célt hivatottak szolgálni, ezért a gazdaság udvarán nemrég egy kertészeti fóliasátor kialakítására került sor. A napokban pedig egy gyümölcsöst telepítettek a telek hátsó felébe, ahol a diákokon kívül akár a gazdáknak is lehetőségük lesz megosztani egymással a gyümölcsészettel kapcsolatos praktikáikat. Természetesen a kertészethez szerszámok is kellenek, melyeket szintén beszereztek a Nemzetpolitikai Államtitkáráig támogatásának köszönhetően. A tanrészen kívül a komplexum nyugati oldalánál egy füves terület is létesült, mely focipályaként szolgál majd a jövőben. A fejlesztésekről a HMPF irodavezetője tájékoztatott bennünket.
- Létesítményünk egyik legfőbb eleme, ahogy a neve is mondja, a tangazdaság. Annak érdekében, hogy ezen feladatunkat minél jobban el tudjuk látni, felépíttettünk egy új kertészeti fóliasátrat, ahol kerti veteményeket fogunk termeszteni, illetve egy tanültetvényt is telepítettünk, melyben 60 gyümölcsfa kapott helyet. Célunk, hogy a jövőben a diákok a fóliasátor révén meg tudják tanulni a kertészet alapelveit, a gyümölcsöskertben pedig a faneveléssel kapcsolatos dolgokat szeretnénk bemutatni - nyilatkozta Pálinkás Krisztián.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.