Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Gyertyagyújtással emlékeztek az áldozatokra
MÁÉRT - 2020. december 17., csütörtök 12:09

A Hegyalja Ifjúsági Egyesület tagjai minden év decemberében gyertyagyújtást szerveznek a délvidéki vérengzések és a második világháború áldozatainak emlékére. Az idei megemlékezés a járványhelyzet miatt szűkebb körben zajlott.
A horvátországi magyarságot az elmúlt száz évben számos megpróbáltatás érte, melyek közül kétségkívül a második világháború volt a legszörnyűbb. A világégésben több mint ezer horvátországi magyar veszítette életét. A harcmezők által követelt áldozatokon túl sok életet kioltott az átvonuló front és az utána következő, délvidéki vérengzésekként ismert etnikai tisztogatás is.
A Hegyalja Ifjúsági Egyesület, a hozzátartozókkal közösen, már évek óta minden év decemberében megemlékezik az áldozatokról. Az idei helyszíne a Csúza központjában lévő világháborús emléktábla és annak környéke volt, ahol az áldozatok emlékére száz gyertyát gyújtottak. A korábbi években a szomszédos településeken is sort kerítettek ilyen megemlékezésekre.
- Egyesületünk hét évvel ezelőtt szervezett először gyertyagyújtást a délvidéki vérengzések emlékére. Az évek során azt tapasztaltuk, hogy számos olyan személy is eljön ezekre az alkalmakra, akiknek a hozzátartozója a fronton esett el, ezért úgy döntöttünk, hogy megemlékezésünket minden elesett falubelinek szenteljük, ugyanis a világégés 64 falubeli életét követelte, ami óriási áldozatnak számít egy ilyen kis település esetében - mondta Hordósi Dániel, a szervezet elnöke, aki hozzátette, hogy idén szűk körben szervezték meg az eseményt a járványhelyzetre való tekintettel.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.