Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Új közösségi sarkok az iskolákban
MÁÉRT - 2021. január 29., péntek 12:58

Többfunkciós közösségi „sarkokat” hoztak létre a laskói és a vörösmarti általános iskolákban a Bethlen Gábor Alap támogatásával. Az új terek kialakításának célja, hogy kreativitást, színt vigyenek az oktatásba, iskolai szabadidős tevékenységbe.
A laskói és a vörösmarti általános iskola is több évszázados múlttal rendelkezik. Fennállásuk óta magyar nyelvű oktatás folyik falaik között, ez most is alapvető fontosságú ezen intézmények számára.
Noha mindkét intézmény tanulólétszám-hiánnyal küzd, a minőségi oktatás, a gyerekbarát környezet biztosítását prioritásnak tartják.
Ezt a célt szolgálja az újonnan kialakított közösségi sarok a Laskói Általános Iskolában.
- Az alkotó-, olvasó- és társalgósarok kialakításával az volt a célunk, hogy gyerekeink órák alatti és utáni időtöltését kellemesebbé, biztonságosabbá tegyük, illetve biztosítsuk a közösségépítő tevékenységek, a diákszövetkezet, diákönkormányzat összejöveteleinek helyszínét – nyilatkozta lapunknak Kovačević Anna, az iskola igazgatónője.
 
A laskói iskola napközis foglalkozásokat indít a közeljövőben
Az intézményvezető hozzátette, iskolájuk falusi környezetben van, a dolgozó szülőknek mégis gyakran jelent gondot, hogy a gyerekek többsége felügyelet nélkül tölti a délután egy részét. Két évvel ezelőtt már próbálkoztak napközis foglalkozások bevezetésével, szervezési problémák miatt viszont egyelőre ez az elképzelésük akadályba ütközött. A közeljövőben elindítanák a napközis foglalkozásokat, a sarok kialakítása pedig egyik feltétele ez irányú fáradozásaiknak. Létrehozásával az oktató-nevelő munka is hatékonyabb, egyszerűbb lehet. Az alkotó-, olvasó-, társalgósarkot – folytatta az igazgatónő – az iskola valamennyi tanulója igénybe veheti majd, amely korosztály és igény szerint alakítható.
 
Szabadidős sarkot alakítottak ki a Vörösmarti Általános Iskolában is
- A vásárolt babzsákokat elsősorban szabadidős célokra használnánk majd, ha a járványügyi helyzet ezt lehetővé teszi, a tanítási órák során viszont már eddig is hasznukat vettük, a tanulók nagyon szeretik, rendszeresen kérik, hogy a szabadidős sarokban kerüljön sor egy-egy tanítási órára – mondta el lapunknak Andócsi-Tar Melinda, az iskola könyvtárosa. 
Babzsákokon kívül társasjátékokat is beszereztek, hogy a tanulók szabadidejükben ne a telefonokat „bújják”, hanem közösségi játékélményben vegyenek részt. A játékok kölcsönözhetők is lesznek, hogy családi körben is kipróbálhassák, és így érdemi időt tölthessenek együtt a családok is. Emellett olyan játékokat sikerült még beszerezni, amelyeket a tanárok is tudnak használni a történelem-, matematika- vagy nyelvórákon.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.