Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Új kisbaba „birtokolja” a vándorbölcsőt
MÁÉRT - 2021. február 11., csütörtök 17:20

Fél évvel ezelőtt került Horvátországba a HMDK Gazdakör közreműködésével az „Agrár-Vándorbölcső”. Hat hónapon keresztül a karancsi Dobszai család kisfia, Máté ringott benne, a múlt héten pedig Várdarócra került ifj. Karakas Attiláékhoz, ahol nemrég érkezett meg a második gyerek a családba.
 
2020 a nemzeti összetartozás éve volt, melynek jegyében számos program, mozgalom indult azzal a céllal, hogy a Kárpát-medencében és a nagyvilágban élő magyarság összefogását erősítse. A magyar Agrárminisztérium „Agrár-Vándorbölcső” programot indított a külhoni magyar, agráriumból élő, gyermeket váró családok támogatására. Az adományozást a tárca Kárpát-medencei Együttműködések Főosztálya szervezte, külhoni magyar civil agrárszervezetek közreműködésével.
A projekt keretében minden határon túli régióba juttattak fából faragott, ringatható bölcsőt, a horvátországi magyarokét a HMDK Gazdakör tagja vette át. A vándorbölcsőt a tervek szerint félévenként adják tovább, első ideiglenes tulajdonosa Karancson volt, a múlt héten pedig Várdarócra került ifj. Karakas Attiláékhoz, akiknek nemrég született meg második kislányuk, Anna, aki hat hónapig „birtokolja” majd a bölcsőt.
A HMDK Gazdakör vezetői szerint ez a bölcső összekötő kapocs lesz a gyermekeket vállaló családok között, ezt szimbolizálja az ezüstkarkötő láncszemei is, amit minden kisbaba ajándékba kap, amikor átveszik a bölcsőt. Szabó Attila, a Gazdakör elnöke elmondta azt is, hogy aki szeretne gyermeket váró családként csatlakozni a vándorbölcső-mozgalomhoz, az jelentkezzen a Gazdakör vezetőségi tagjainál, illetve a szervezet falugazdászánál, Péter Valentinánál.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA
Forrás: Külhoni Magyar Sajtószolgálat

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2013  © Minden jog fenntartva.